Kultur & nöje Yippie 9 2022

Två starka krafter möts

Text Olof Wigren Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Hernö Hantverksöl behövde mer ändamålsenliga lokaler. Öbacka Jazz & Blues–förening sökte efter nytt hem.
Tillsammans huserar de nu i det som tidigare var Rikets sal på Kattastrand.
Efter att Jehovas Vittnen lämnat huset, skapades Bryggeriet. En ny kulturell mötesplats i stan.

 

För Hernö Hantverksöl var flytten från Tobaks till det som nu är Bryggeriet som att cirkeln slöts med gamla bryggeritraditioner.
– Hernö Bryggeri hade en del av sin verksamhet under samma tak långt tillbaka i tiden. Det gör att vi känner extra starkt för de här lokalerna, säger Rasmus Rödén.
Han är en av sex personer som driver Bryggeriet och Hernö Hantverksöl.
Det var i hans tvättstuga i källaren som företagets första öl bryggdes för cirka tio år sedan.

Då var det småskaligt och det är det fortfarande, men volymerna har trots allt ökat. Kunskaperna likaså. Sorterna har blivit fler och idag finns öl från Hernö Hantverksöl att köpa på elva av Systembolagets butiker och på flera krogar.
Ja, och så på Bryggeriet förstås.
– Vi har en heltidsanställd och några som jobbar på timmar i bryggeriet, men för oss andra är det här en fritidssysselsättning. Glädjen är viktig och därför drivs vi inte av att växa utan att värna om kvaliteten och ha roligt i det vi gör, säger Rasmus.

Det är ungefär samma filosofi som den ideella föreningen Öbacka Jazz & Blues har.
Förutom då att den gärna växer i antalet medlemmar.
– Vi har cirka 120 medlemmar för närvarande men vill bli fler, säger ordföranden Annika Salmonsson.
Hon hoppas att nystarten efter pandemin ger den effekten.
– Det har ju varit två år av vakuum och utan verksamhet.
– När det var dags att dra igång igen fick vi ringa runt till alla gamla medlemmar och höra om deras fortsatte intresse.
Många av dem sörjde att inte längre ha Metropol på Köpmannagatan att gå till för att lyssna på jazz, blues och annan musik.

Det var på Metropol som allting en gång startade för Öbacka Jazz & Blues. Det var dit man återkom efter några år på andra platser – Sneezing Duck på Statt och Hollywood Saloon på torget – och det var Metropol som föreningen fick lämna när First Hotel Statt tog över lokalerna för några år sedan.
– Vi som gick på Metropol gillade den, trots sina brister, för att den var kitchig och intim. Många medlemmar kände stort vemod då vi blev utslängda därifrån och några har nog inte kommit över det än, säger Annika Salmonsson.
– Men Bryggeriet ger oss mycket bättre förutsättningar till större musikupplevelser och möjlighet till att också äta god mat och dryck.

Hon var med i föreningen redan i slutet av 1970–talet och har bott utomlands till och från.
– Nu är jag tillbaka i stan igen och pensionär. När jag våren 2021 fick frågan från valberedningen om jag ville bli ordförande, tackade jag ja. Jag har ett stort hjärta för föreningen och vill se till att vi även i fortsättningen kan erbjuda härnösandsborna fin musik inom de genrer som är våra.
Det är alltså jazz och blues men även världsmusik, soul och funk.

Öbacka Jazz & Blues sneglade åt Tobaks ett tag och scenen som Hernö Hantverksöl byggt upp där, men blev rejält intresserad när Bryggeriet skulle bli verklighet på Kattastrand.
– Då hakade vi på och fick vara med och tycka till om en hel del om lokalerna, säger Annika Salmonsson.

Sedan i våras har det genomförts flera konserter och event på Bryggeriet.
– Problemet är att en del har uppfattningen att den ligger långt från stadskärnan. Vilket inte är sant.
– Visst, Metropol hade ett centralare läge, men det är bara tio minuters promenadväg från torget till Bryggeriet. Det är verkligen inget avstånd att bli avskräckt av.

Efter att ha vuxit ur Rasmus Rödéns tvättstuga flyttade alltså Hernö Hantverksöl in på Tobaks.
– Vi var där i fem år och det var okey men det var inte optimalt för oss att vara utspridda på tre våningar och att ta hissen med öl upp och ner.
– Sedan var det heller inte så bra rent hygieniskt och arbetsmiljömässigt att ha bryggeriet och restaurangköket i samma lokal. Det krävde en hel del extraarbete.
Därför tittade Rasmus & Co efter andra lösningar och när Jehovas vittnen lämnade ­Kattastrand dök det upp ett spännande alternativ.
– Först var det planerat för ett dagis på entréplanet och vi skulle kunna ha vårt bryggeri i källaren, men fastighetsägaren Ken Johansson lät oss ta hela huset.
– Det i sin tur öppnade för nya möjligheter och när Öbacka Jazz & Blues ville bli hyra in sig kände vi att vi vågade satsa mer än vi ­annars kanske hade gjort.
Innan Bryggeriet öppnade byttes vatten– och avloppsledningar, väggar och golv byttes ut, scenen byggdes och ett restaurangkök kom på plats.
– Eftersom vi har en hyresgäst med frekventa musikevenemang har vi varit måna om bra ljud och ljus och artistloger. Det är uppskattat.

Annika Salmonsson och hennes föreningskamrater noterar ett ökande intresse för spelningarna på Bryggeriet – banden står i kö för att uppträda och Öbacka Jazz & Blues samarbetar med flera liknande föreningar från Gävle i söder till Skellefteå i norr för att ordna spelningar – och ”… vi börjar successivt återgå till en vardag och lite magi.”
– Intäkterna från spelningarna är viktiga. I övrigt är vi som ideell förening väldigt beroende av ekonomiskt stöd från Härnösands kommun och Kulturrådet.
– Vi råkade ut för en tung förlust när vår artistbokare sedan över tjugo år, Kjell-Arne Danemo, dog strax före årsskiftet i fjol. Men vi hade tur när vi kort efter det blev uppringd av en ung man som gått estetprogrammet, gillar jazz och undrade om vi behövde någon hjälp med att boka band.
Denne man, Jakob Asker, har nu den roll som legendaren Kjell-Arne hade.
– Jakobs unga ålder och kontaktnät gör också att vi både fått och hoppas få ännu fler unga medlemmar och konsertbesökare.

Och bland dem som gillar musiken och Bryggeriet och öl finns det så småningom också chansen att testa Hernö Hantverksöls första lageröl.
– Det är lite knixigt att få till en bra lager, eftersom det är viktigt att snabbt få ned temperaturen på ölet under processen. Men vi känner oss snart redo att ta steget, förklarar Rasmus Rödén.
Ännu en vision är att kunna tappa öl på burk och inte bara på flaska.
Nästa kapitel i Hernö Hantverksöls historia kan snart skrivas.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2022 på sidan 28