Mat & dryck Yippie Jul 2020

Flytande vänskap

Sommaren 2018 kom kompisarna Jens Zetterlund och Henrick Halén på att de skulle skapa en exklusiv och dubbellagrad rom. I 2019 lanserades de första buteljerna av EK. Idag kan du köpa Friendship Rums produktion på Systembolaget.

Hobbyverksamheten till de två vännerna har utmynnat i EK, BJÖRK och LÖNN. Grundrommen är en blandning av tre romer från Jamaica, Kuba och Nicaragua. Första släppet EK har dessutom slutlagrats på just ekfat i Härnösand.
Våren 2019 släpptes 1250 flaskor EK. Den kunde först beställas hos Systembolaget och från augusti stod den också i hyllorna på Systembolaget ibland annat Härnösand.
BJÖRK släpptes december 2019 och i somras lanserades 666 flaskor LÖNN.
– Den tog slut på tre dagar, berättar Jens Zetterlund.
I september släpptes en ny batch av EK.
Friendship Rums rom finns just nu på Systembolagen i Härnösand och Örnsköldsvik, och produkterna kan beställas till alla systembolag i landet.
– Vi säljer över hela landet. Det är helt fantastiskt, säger Jens.
Hur ser framtiden ut?
– Spännande! Vi har en ny omgång av EK på gång, som nu ligger och lagras i fat och släpps nästa höst. Vi är också igång med andra batchen BJÖRK som kommer att släppas när den är mogen, troligtvis 2022. Vi har idéer hela tiden, svarar Jens och han lägger till att det är lång produktionstid på rom.
Tjänar ni några pengar på det här?
– Man behöver volym för att tjäna pengar. Vi återinvesterar allt och tar inte ut någon lön. Just nu är det här en spännande hobbyverksamhet och det är fantastiskt roligt! Klart det finns planer om att utvecklas men här är vi nu!

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 12