Mat & dryck Yippie 9 2014

Mitt recept: Maja Hägglund “Lyxigt med äpplen”

Text Linda Saltin Foto Pawel Maronski

Maja Hägglund ger Yippieläsarna enkla och väl beprövade recept på både äppelkaka och äppeldricka.

Det finns så många äppelkakor, men det som är så bra med den här är att det blir så lite disk. Det enda man behöver är en slev, en kastrull och en form att grädda kakan i.
Maja är en pigg dam och före detta prästfru som är van att snabbt slänga ihop något till många.
– Nu är det helt annorlunda, men på den tiden jag var prästfru hade man både de som skulle bo och äta hemma hos oss, så då var det viktigt att man kunde laga till något snabbt.
Tre sorters äpplen växer på Maja Hägglunds tomt.
– Det är en lyx att ha äpplen i trädgården och ett bekymmer när man får för mycket, säger Maja som har haft trädgård sedan hon var liten.
– Om man har en trädgård med flera sorters äpplen så kan man gärna blanda lite så där och ta några äpplen av varje sort i äppeldrickan.

 

Wadells äppelkaka

200 g socker
200 g margarin eller smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 medelstora äpplen

Så gör du
Ta en 3-liters kastrull och smält smör och socker och låt det koka en stund under omrörning. Låt svalna. Under tiden skalar man äpplena och skär i små tärningar. Blanda mjöl och bakpulver. Rör sedan ner ett ägg i taget i kastrullen. Vispa inte, bara rör! Blanda sedan i mjölet och bakpulvret och äpplena i kastrullen. Häll smeten i en rund bröad form, eller i en form med löstagbar kant. Om man vill lyxa till det kan man blanda i citron i smeten eller strö på lite mandelflarn. Sedan strör man på kanel och socker. Grädda på 175 grader i 30-40 minuter.

Emmas äppeldricka

(Det är en stor sats, men det går lika bra att göra halva satsen!)
5-6 liter äpplen
6 liter vatten
1 matsked vinsyra eller citronsyra.
1 tsk atamon eller natriumbensoat
5 dl socker

Så gör du
Skär äpplena i bitar med skal och kärnor kvar. Blanda vatten med vinsyra och atamon och häll i ett kärl av rostfritt som tål syra och rör om. Häll i äpplen. Sen ska det stå i exakt tre dygn, man rör om nån gång då och då. Sedan silar man bort äpplena och rör ner sockret tills det smälter och häller upp på flaska. Förvaras svalt!

 

 

Maja Hägglund

Ålder 84 år
Gör Pensionär, men har ett förflutet som sjuksköterska
Bor I Norrstig
Familj Fyra barn och fem barnbarn
Favoritredskap i köket En bra kniv, mixern och hushållsassistenten
Favoritingredienser Grönsaker, lammkött och fisk är mina favoriter
Bästa bakningsbok Sju sorters kakor, den har jag  använt mycket. Sedan gillar jag Anna Bergenströms böcker och Stora kokboken har jag förstås. Jag har också många urklippta recept.
Finns alltid i mitt kylskåp Smör och ost naturligtvis. Grönsaker, rökt sik eller rökt skinka och det finns nästan alltid ägg också.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2014 på sidan 23