Mat & dryck Yippie 8 2014

Nostalgitrippen går till Viksjö

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

I Viksjö håller familjen Hagman/Näslund på att skapa ett eldorado för alla älskare av 50- och 60-talet. I den gamla butiken öppnar de inte bara en ny matbutik utan också bensinmack, fik, försäljning av amerikanare med tillbehör samt loppis.
– I stort sett allt här kommer att vara till salu!

Den blivande kombibutiken liknar än så länge mest en byggarbetsplats och det har den gjort rätt länge nu. Men i september räknar de med att öppna livsmedelsbutiken och fiket och någon månad senare även macken. Resten får komma efterhand.
Familjen kom över lokalen för några år sedan och hade då inga planer på att starta butik. Tvärtom. Stefan Hagman hade precis gjort sig av med en matbutik i Indal.
– Men lokalen behövde vi. Har man ett intresse av gamla bilar behövs alltid utrymme.
Men så tyckte sonen Peter att de tillsammans hade så många ben att stå på och att de på så sätt borde kunna få en butik att fungera. Och att den skulle gå i 50- och 60-talsstil. Framför allt är det Peters och mamma Monica Näslunds projekt och den yngre sonen Erik ska också hjälpa till.
Pappa Stefan ska hålla sig mer i bakgrunden är det meningen, men han verkar i allra högsta grad engagerad. Det är i alla fall han som pratar mest.
– Jag har väl lite svårt att hålla tyst, erkänner han.
När det gäller inredningen är projektet mycket ambitiöst. Ingenting lämnas åt slumpen och 50- och 60-talsstilen går igen i minsta detalj. På kontoret satt en 70-talstapet som de egentligen hade tänkt låta sitta.
– Men så hittade vi en ribbad dörr och ett ribbat fönster med 50-talsstuk och då var vi tvungna att byta till en tidstypisk tapet också, berättar Peter.
Ett annat exempel är den dator som kommunen kommer att placera i Viksjö då butiken blir en så kallad servicepunkt.
– Den skulle ju inte alls passa in, säger Stefan. Men så fick vi tag i en gammal TV-möbel och kom på att vi kan stoppa in datorn i den.
Det har över huvud taget varit mycket jagande efter prylar, prylar som sedan har krävt reparationer eller allmän uppfräschning. Sådant som tar tid.
– Det har tagit längre tid än vi har tänkt, men vi har höjt kraven med tiden. Vi vill att det ska kännas gediget och då måste man vara noga med detaljerna.
Stefan och Monica har samlat grejor hela livet och det här har också blivit en chans att tömma förråden hemma lite.
– Men vi saknar en gammal blå GB-box till glassen. Den som känner till en sådan får väldigt gärna höra av sig. Det skulle kännas fel att ställa in en modern box.
Förutom att bli den naturliga mötesplatsen för Viksjöborna hoppas familjen också att 50-talsinriktningen ska locka besökare från när och fjärran, inte minst de som är intresserade av gamla amerikanska bilar. Här kan de inte bara njuta av miljön utan också köpa begagnade bilar från USA.
– Det kan nog dyka upp någon gammal PV eller Amazon också. Eller motorcyklar och båtar, säger Peter.
I bilavdelningen finns också tillbehör till gamla bilar.
– Ja, de går att köpa redan nu. Det var en man här i Viksjö som blev glad när han fick tag i tändstift till sin Buick. Nu väntar han bara på att kunna köpa mjölk också.
Butiken blir av typen minilivs, med ett basutbud av matvaror. Familjen har som sagt lång erfarenhet av att driva butik. Stefan är i princip född i en butik och Monica jobbade i många år i makens butik.
– Och Peter har varit med sedan han var liten. Han brukade ställa en rad med drickabackar på golvet i charken för att kunna nå upp över disken och prata med kunderna, berättar Monica.
Viksjöborna har fått vänta några år på att få en butik igen, men nu har de snart väntat färdigt. Mat & Nostalgi, som är arbetsnamnet, kommer att hålla öppet hus på Bygdens dag den 30 augusti. Och sedan ska det inte dröja länge till innan portarna slår upp på riktigt.
– Nej, nu måste det bli färdigt!

Mat & Nostalgi i Viksjö

• Minilivs
• Fik & hamburgeri
• Kommunal servicepunkt
• Gulf-mack
• Försäljning av begagnade bilar, framför allt amerikanare
• Tillbehör till gamla bilar
• Loppis

Artikeln publicerades i Yippie 8 2014 på sidan 30