Mat & dryck Yippie 2 2017

På Tinas smakar hamburgarna som en dröm

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

En egen grill. Det var Tinas dröm sedan hon var liten. Nu har den nyss firat 2-årsjubileum, Tinas Diner, och den stora skylten med hennes namn lyser ut mot E4:an.

Jag har velat göra det här väldigt länge, men blev mamma så ung och hann precis ta studenten innan jag blev mammaledig. Det jag älskar med yrket är servicen, att det är full fart och jag vill ha något eget, inte göra som andra, säger Tina Olofsson.
Hon började jobba som servitris, först på Matverkstan, därefter på Sibylla och så Södra Grillen, som hon senare skulle överta och förvandla till en riktig amerikansk diner i Härnösand.
Rockabillymusiken strömmar genom dörröppningen när man kommer in i den rödmålade restaurangen. Bilar på väggarna, amerikanska vrålåk, Betty Boop, bensinmacksskyltar – detaljer överallt, handplockade för att passa in i temat, in i drömmen. På borden ligger riktiga LP-skivor under glas och burgarna har namn som Hot Rod, Oldsmobile och Cadillac Drive.
Tinas systrar Linn Bergqvist och Elin Olofsson jobbar också på grillen:
– Vi har samma sjuka humor och är tre tjejer med tre starka viljor.
Elin berättar att hon sett sin storasyster utvecklas oerhört sedan hon startade sin diner:
– Tina är ett praktexempel på hur man kan växa genom ett yrke. Hon var den blygaste tjej man kunde träffa och det är sjukt häftigt att se någon växa som hon har gjort.
Tina håller med:
– Det stämmer nog. Det är skamligt, men förut vågade jag inte gå och köpa en extra dricka eller lägga en till beställning på en restaurang, utan skickade någon av mina systrar… Att jag som storasyster inte vågade det! Men jag har utmanat mig själv hela tiden, på varje punkt. Och som servitris måste man vara social.

De växte upp med föräldrar som var mycket bilintresserade, lyssnade på rockabilly och planerade sina semestrar så att de skulle passa med cruisingar. Föräldrarna äger också flera egna amerikanare – en Cadillac -59, en Buick och några till. Elin har en Toyota Celica -77 i garaget.
Alla syskonen gillar rockabilly, men lyssnar de på den sortens musik på fritiden också? Svaren kommer blixtsnabbt, tripp, trapp, trull: Reggae, house, rock! Tina lyssnar på hårdrock och death metal, men när hon jobbar eller åker på cruising föredrar hon rockabillymusik:
–  Jag gillar ju hela stilen. Kläderna, stuket… Och pin up-stilen! Hade jag varit lite mer vågad skulle jag klä mig mer utmanande.
Trots att hon har en grill i amerikansk stil har hon ännu inte varit till USA, men drömmer om att åka dit tillsammans med sin sambo:
– Jag vill åka dit och äta hamburgare, gå på sådana här ställen som inspirationen kommer ifrån.
När det gäller hamburgare avslöjar Tina att hon egentligen har förätit sig på dem:
– Många blir förvånade över det, men jag äter nästan bara vegetarisk mat privat. Det är klart att jag tycker om maten vi gör här och tycker att det är kul, men min favoritburgare är Betty Boop, en vegetarisk burgare som jag skapat själv. Jag håller som bäst på att försöka göra en bra vegansk dressing, för då blir den burgaren helvegansk – nu innehåller dressingen majonnäs. Det är stor efterfrågan på vegansk mat. Det finns ju många vegetarianer, men lika många veganer.
När det gäller köttburgarna har tre menyer fabrikatburgare, alltså färdigköpta biffar, men de andra har burgare enligt eget recept. Varje vecka finns en ny hamburgare, en veckans burgare, och ibland kan det vara någon gammal favorit som återkommer. Tina kan avslöja att i samband med Nostalgidagarna i sommar kommer Krantzburgaren att dyka upp på menyn igen. Den har fått sitt namn efter bilprofilen Lars-Åke Krantz, som ville rekonstruera en hamburgare han ätit i sin ungdom.
Ibland finns fikabröd och bakelser i sortimentet och Tina planerar att utveckla uteserveringen i sommar:
– Sommarcaféet har funnits tidigare, men vi ska försöka få ut det mer, att man också kan fika här. Vi har ju glassmenyer året om och en milkshakemeny.
På 2-årsjubiléet nyligen serverades amerikanska cupcakes och många gäster besökte dinern under jubileumsdagen.
– Det har varit skitkul och en jäkla resa, de här två åren. Det är ett helt annat ansvar att driva ett företag än att vara anställd.
Tina lutar sig tillbaka i båset, i sin egen grill. Drömmen.

Tinas egna favoriter

Hamburgare Betty Boop
Dressing Tinas och jalapeño-dressingen
Milkshakes Yummi Yummi och Rock ’N’ Roll. ”Yummi Yummi, med Nutella, är sliskig och söt som gotta ska vara. Rock ’N’ Roll (choklad & Oreo) för att jag älskar choklad!”

Tina Olofsson

Ålder 32
Familj sambo och 3 barn i åldrarna 3, 4 och 14
Bor i stan

Artikeln publicerades i Yippie 2 2017 på sidan 26