Näringsliv Yippie 6-7 2020

Gänget som testar sin affärsdröm i sommar

Foto Pawel Maronski

De senaste tre åren har Leader Höga Kusten-projektet Ung Landsbygdsentreprenör, som drivs av Technichus, vari i drift. Också i år kommer 15 unga entreprenörer utveckla sin affärsidé i Härnösand.

Det är ett program för entreprenörskap där ungdomar mellan 16 och 25 år får hjälp att testa och utveckla sin affärsidé med stöd av lokala handledare och mentorer. Mellan 2017 och 2019 har ULE utbildat 45 ungdomar i kommunerna Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik.
– Ungdomar har fått testa om deras hobbyföretag kan drivas vidare. Vi har hjälpt dem vidare om de vill starta upp eget företag efter att idén är testad, säger projektledaren Annika Östman.

Konceptet har fungerat bra. 13 procent av de totalt 45 ungdomarna som medverkat, har startat egna företag efter att de har fått lära sig mer om bland annat digital marknadsföring och ekonomi. Från en dröm, har det poppat upp företag i Höga Kusten som bedriver allt från vedhantering och ansiktsmålning, till skrädderi och gräsklippning – på heltid, eller kombinerat med annat jobb eller studier. Dessutom är 16 handledare runt om i Ångermanland utbildade – som också är en kompetensresurs.
2019 var sista året i projektperioden. Härnösands kommun tog kontakt i år, då de önskade att förlänga projektet för att det hade gett så pass goda resultat och många ungdomar hade inte fått sommarjobb på grund av coronasitationen.
– Vi hade lite projektmedel kvar och i år är bara Härnösand med, säger Östman.

Två veckor efter skolavslutningen, arrangeras årets kick-off och årets ULE-kull går i gång. När de har varit på en veckas avspark, får de ett stipendium på 2 000 kronor var för att kunna starta upp verksamheten i tre till tio veckor. Varje krona de tjänar, kan de behålla. De kan tjäna cirka 20 000 kronor skattefritt.
Hur har corona påverkat ULE?
– Vi har gjort en riskbedömning och valt ut plan 4 i biblioteket till kick-offen. Där är det luftigt och vi kan anpassa oss och följa folkhälsoinstitutets restriktioner.
Blir det ULE nästa år?
– Vi siktar på en vidareutvecklad variant av entreprenörsprogram som alla kommuner i Västernorrland kan stå bakom och kommer att skicka in en ansökan om ett förstudie för hela länet för att hitta en gemensam organisation för hur entreprenörsprogram skall kunna bedrivas på bästa sätt. Det finns en stor efterfrågan på entreprenörprogram för ungdomar och vår förhoppning är att vi kommer i gång med förstudien till hösten för att kunna erbjuda denna möjlighet i alla kommuner från förhoppningsvis nästa sommar samt hitta en hållbar finansiering för detta.

1 Assar Uebel, Elias Persson och Wilmer Ekebro.
Erbjuder framförallt trädgårdstjänster. ”Vi hjälper folk med det som de inte orkar göra själva i trädgården, allmänna trädgårdssysslor. Det ska bli kul att prova på att driva eget, det är en bra erfarenhet.”

2 Ali Muhammadi
Tjänster och allservice. ”Jag jobbade som Ung Landsbygdsentreprenör förra året också. Då lagade jag mat på internationella festen bland annat. Det är ett bra projekt, men i år ska jag ha en annan inriktning.”

3 Rashid Velayati
Tillverka och sälja smycken. ”Jag ska tillverka smycken. Jag har gått en kurs och ska hålla till hemma. Försäljningen blir framförallt via nätet. Jag tycker att Ung landsbygdsföretagare verkar intressant och att börja med en utbildning är också bra.”

4 Mohammad Gholami och Marzi Muhammadi
Skrädderi. ”Vi ska öppna ett skrädderi. Vi har jobbat som skräddare i många år så målet är att det här inte bara ska vara en verksamhet över sommaren, utan att det blir ett företag som vi kan driva vidare efter sommaren också.”

5 Rand Adel
Tillverkning och försäljning av lerfigurer. ”Jag fick info om Ung Landsbygdsentreprenör och tyckte att det verkade kul, roligare än ett vanligt sommarjobb.

6 Emanuel Thelberg och Daniel Andersson
Erbjuder tjänster. ”I coronatider är det många som inte kan eller vågar göra allt som de brukar och vår idé är att erbjuda de tjänsterna, det kan vara allt från att klippa gräs till att handla. Målgruppen är de som har det lite svårt i vardagen. Vi hjälper till med alla typer av tjänster och vardagssysslor.”

7 Paulinn Backman
Spa och kroppsbehandlingar. ”Jag läser hudvård, hälsa och makeup på gymnasiet i Sundsvall så jag vill gärna jobba med det. Det är första gången jag driver företag och jag kommer att hålla till hemma.”

8 Sissa Bååth
Tillverka och sälja pannband till hästar. ”Jag ska tillverka och sedan sälja pannband. Mycket saker för hästar och hästfolk säljs på nätet så det är väl där jag kommer att sälja mina saker. Sedan kommer jag att jobba med annat i sommar också. Det blir dubbeljobb, men det ska bli kul.”
9 Annika Östman
Projektledare, Ung Landsbygdsentreprenör. ”Konceptet Ung Landsbygdsentreprenör har fungerat bra. 13 procent av ungdomarna som varit med under tre år, har startat egna företag efter att de har fått lära sig mer om bland annat digital marknadsföring och ekonomi.”

Ella Grip (ej på bild)
Tillverkning och försäljning av silversmycken.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2020 på sidan 14