Näringsliv Yippie 12 2014

Här är Familjen Tattoo

Text & foto Hanna Persson

Fler bilder:

Ett av Härnösands tatueringsföretag är Hultman Family Tattoo på Tullportsgatan. Där finns fyra tatuerare, vänner och familjemedlemmar som sitter på år av erfarenhet och skapar prisbelönta tatueringar.

Johnny Cash musik strömmar ut ur högtalarna och blandar sig med det envisa surret från tatueringsmaskinerna. Från ena hållet fylls sorlet i med ljudet av en telefon som ringer, från andra hållet kommer en kvinna in genom dörren.
– Jag har två namn tatuerade i nacken sedan tidigare, nu skulle jag vilja lägga till tre till, förklarar hon samtidigt som hon vänder ryggen till och drar ner tröjan i nacken för att visa hur hon tänkt sig.
– Det går att ordna, inga problem! svarar Mike Hultman efter en snabb titt och de går vidare till att prata om kostnader.
Mindre än en minut hinner gå innan det är bestämt och kvinnan går ut. Kvar är tatuerarfamiljen Hultman; Anna Komstadius Hultman, hennes man Jocke Hultman, hans son Mike Hultman och Marcus Persson.
– Vi har ”adopterat” Mackan till familjen, skämtar Jocke.
Sedan ett år tillbaka driver de Hultman Family Tattoo på Tullportsgatan. Familjeföretaget är dock ingen nyhet, de har även en studio med samma namn i Falun. Till Härnösand bar det av för att Jocke ville komma närmare sonen Mike.
– Härnösand har dock alltid varit hemma, förklarar han.
Mike gick som lärling hos sin pappa när han var 16 år. Ungefär tre år krävs för att bli tatuerare.
– Dock skiftar det lite från person till person, eftersom man lär sig olika snabbt, förklarar Jocke.
Så, vem skaffar en tatuering? Glöm den gamla fördomen om att tatueringar är för personer med kriminell livsstil. På Hultman Family Tattoo märker man inte av att det skulle finnas något samband, snarare tvärt om.
– Av någon anledning kommer väldigt många som jobbar inom kriminalvården till mig, säger Marcus.
Liljor, ugglor och texter är några av de vanligaste motiven som efterfrågas.
– En text ger ett tydligare budskap än en bild, därför väljer många det, förklarar Marcus.
En ny och växande tatueringstrend är de smyckade dödskallarna från den religiösa högtiden Dia de los Muertos (de dödas dag) i Mexiko.
– Många googlar dem och hittar samma bild, jag har utvecklat fram bilder som passar bättre som tatueringar, berättar Anna.
Anna riktar in sig på de motiv som anses vara kvinnliga: blommor, djur och smycken.
– Jag skulle beskriva min stil som sago-aktig, förklarar hon.
Alla tillför en personlig talang på Hultman Family Tattoo. Nyligen tävlade de på Island i Icelandic Tattoo Expo och alla åkte hem med priser i bagaget.
– Det blev övervikt när vi skulle flyga hem igen, skrattar Jocke Hultman.
Anna vann sitt första pris bara veckorna innan under en tävling i Stockholm.
– Det var även första gången jag tävlade så jag blev riktigt sporrad av att vinna, man glömmer nog aldrig sin första vinst, berättar hon.
Övar gör de ofta på varandra, en tatuering Marcus vann pris för på Island sitter till exempel på Mike. Medan vi pratar har Anna även tatuerat Mikes händer och Jocke har gett Marcus en Borneoros vid axeln. Alla på Hultman Family Tattoo har rosen på två ställen på kroppen, det är en av flera saker de har gemensamt. När Marcus tatuering är klar avslutar han och Jocke med att ge varandra en kram. Det är dags att avsluta för dagen, och för alla att gå hem till sitt.
– Behöver någon hjälp utanför jobbet ställer vi dock upp för varandra, det är det som är att vara en familj, avslutar Jocke.

Mike Hultman

Bor: Härnösand
Vill: Äta på restaurang.
Bör: Sluta lita på folk.

Marcus Persson

Bor: Härnösand
Vill: Ha semester.
Bör: Måla oftare.

Jocke Hultman

Bor: Falun
Vill: Ha mer tid med familjen.
Bör: Engagera mig mer i familjen och mitt ritande.

Anna Komstadius Hultman

Bor: Falun
Vill: Resa mer.
Bör: Stressa ner och njuta av livet.

Artikeln publicerades i Yippie 12 2014 på sidan 44