Näringsliv Yippie 9 2016

Entreprenör på långdistans

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

I våras flyttade Anders Sandlund med sin familj till Härnösand.
Med sig hade han inte mindre än två företag som han nu driver med Härnösand som bas. Dels familjeföretaget Böle Garveri i Piteå med över hundra år på nacken. Dels Sandlund Hossain, som tillverkar väskor i Bangladesh med schysta villkor för de anställda.
– Min drivkraft är att förena lönsamhet och hållbarhet. Det är en knäckfråga för hela världens framtid.

”Vi måste alla börja tänka att vi ska köpa färre, men bättre produkter. Det är hållbarhet för mig”

Väskorna från Sandlund Hossain har bara funnits på marknaden sedan i maj, men är redan en succé.
– Vårt mål var att sälja 500 väskor under det första året. Det har vi nästan nått redan nu, säger Anders Sandlund.
När du läser det här är han på ett av många besök i Bangladesh för att utveckla verksamheten vidare.
– Vi måste öka produktionen och kommer att anställa 10-15 personer där under hösten.
Han räknar också med att anställa 1-2 personer i Härnösand när företaget flyttar in i gamla Tobaks-monopolet efter jul. Där blir ett kombinerat kontor, lager och showroom.
Men nu går vi historien i förväg. Den börjar redan 1899 i Böle utanför Piteå där Anders farfarsfar grundade ett garveri, som sedan har drivits av både hans farfar och far. Nu är Anders vd för Böle Garveri, men till skillnad från sina företrädare så jobbar han inte praktiskt med produktionen.
– Jag är ingen hantverkare, men jag har ju vuxit upp med företaget så det känns roligt att driva det vidare. Samtidigt ville jag också gärna göra något eget.
Det blev Sandlund Hossain. Visserligen har hans föräldrar en stor del även i det företaget. 1979 åkte de som volontärer till Bangladesh och blev där nära vänner med familjen Hossain. 1999 gjorde de ett återbesök och då var även Anders med.
– Det var ett mycket emotionellt möte och väldigt omvälvande för mig. Vi kom fram till att det bästa sättet att hjälpa människor i Bangladesh är att skapa riktiga jobb på plats med bra villkor för de anställda. Och varför inte inom läderindustrin som vi redan kunde.
Anders blev god vän med sonen Tulin Hossain, som fick komma till Piteå och lära sig hantverket från grunden. 2006 drog det gemensamma bolaget igång i Bangladesh. Företaget producerade väskor åt andra varumärken och det gick bra, men till slut kom Anders och Tulin till ett vägskäl.
– Att jobba åt andra blir tråkigt till slut. Oavsett vad de säger om kvalitet, arbetsvillkor och annat så är det till slut priset som styr och vi tvingades ge avkall på kvaliteten. Vi kände att vi både kunde och ville bättre.

I maj 2015 bestämde de sig för att satsa allt på en egen kollektion. Ett år senare fanns de första väskorna ute på marknaden. Och de är gjorda enligt konstens alla regler med läder som har garvats på traditionellt sätt utan kemikalier och med hantverk in i minsta söm.
– Det ligger i vårt DNA att aldrig fuska med kvaliteten.

Anders Sandlund och Tulin Hossain med sin personal i Bangladesh. Foto Marcus Wilén

Anders Sandlund och Tulin Hossain med sin personal
i Bangladesh. Foto Marcus Wilén

Framför allt var det farfar Assar som på 1950- och 1960-talet insisterade på att behålla de gamla beprövade metoderna när alla andra garverier moderniserade och mekaniserade. Men även det sociala ansvarstagandet ligger i generna.
– På en bra arbetsplats får personalen tid på sig att göra ett bra jobb, kontinuerlig utbildning och personliga samtal.
Nästa steg när det gäller den sociala biten i Bangladesh är att på olika sätt involvera byborna när ett eget garveri ska tas i bruk i byn Bagatipara, där allt startade för 40 år sedan.
– Garveriet ska baseras på samma principer som i Böle så att vi får den kvalitet vi vill ha.
Just det här med hög kvalitet kombinerat med socialt ansvarstagande tror han är nycklarna till att lyckas i framtiden.
– Konsumenterna blir mer och mer medvetna och ställer allt högre krav. Vi måste alla börja tänka att vi ska köpa färre, men bättre produkter. Det är hållbarhet för mig.
Anders och hans familj har bott i Härnösand sedan i maj, på prov är det sagt, men mycket tyder på att det blir långvarigt.
– Ja, det är en jättefin stad och det känns som om den har mycket att erbjuda.

Anders Sandlund

Ålder 34
Familj Frun Marie och sonen Oskar, 1,5 år
Bor Hyr ett radhus på Granudden
Gör Vd för Böle Garveri i Piteå och Sandlund Hossain i Bangladesh

Artikeln publicerades i Yippie 9 2016 på sidan 32