Härnösand Yippie 4 2016

Åke, 65, lämnar sitt bibliotek efter 50 år

Text & foto Joel Lindström

 ”Jag minns intervjun. Det var jag, bibliotekschefen och ett fackligt ombud. ”Pojken ser ju hel och ren ut”, sade ombudet. Sedan började jag på måndagen. Det var lite annat på den tiden!”

Efter 50 år på biblioteket i Härnösand är det nu dags för 65-årige Åke Persson att tacka för sig och gå i pension.
– För mig känns det bara skönt att vara ledig. Det är jag värd! Nu ska jag vara ledig och passa på att vara med barnen.
Det var den 13 juni 1966 som Åke Persson fick jobb som kontorsbud på Härnösands Bibliotek, bara tre dagar efter att han gick ut nian på gamla Ängeskolan i Härnösand.
– Jag minns intervjun. Det var jag, bibliotekschefen och ett fackligt ombud. ”Pojken ser ju hel och ren ut”, sade ombudet. Sedan började jag på måndagen. Det var lite annat på den tiden!
Sedan dess har Åke haft flera olika tjänster och det är just blandningen som gjort att han stannat kvar, menar han.
– Det är ju inte så att jag stått och stirrat på böcker i femtio år, utan jag har haft massor med olika tjänster. Jag har varit bibliotekschef, kontorist, kört bokbuss och allt möjligt.

Då låg biblioteket där Technichus idag ligger. Sedan dess har biblioteket som koncept förändrats en hel del, menar Åke.
– Då var det ju bara utlåning av böcker. Nu är det så mycket annat som e-böcker, ljudböcker och filmer och datorspel som lånas ut. Dessutom har ju biblioteket numera en roll som en samlingsplats för alla, lite som kommunens vardagsrum. Inte minst för våra nyanlända! Cirka 1000 besökare varje dag.

Vid millennieskiftet hade Åke en central roll när biblioteket och Mittuniversitetet inledde sitt samarbete.
– Jag hade redan haft ansvaret för bibliotekets datasystem sedan 1984, och när Mittuniversitetet tog över bibliotekssystemet blev jag systemförvaltare eftersom jag hade bra koll på de bitarna.
Fram till årsskiftet i fjol har Åke tjänstgjort som bibliotekschef och egentligen var det tänkt att han skulle gå i pension redan då. Men då kom nyheten om Mittuniversitetets flytt till Sundsvall.
– Projektet med att införliva biblioteket i Härnösands kommun igen kändes kul. Jag fick erbjudande om att gå in som projektledare och det känns fantastiskt att avsluta det jag var med och startade för sexton år sedan. Lite som att knyta ihop säcken!
Den 30 september arbetar Åke sin sista dag på biblioteket.
– Jag fick ju en guldklocka när jag hade jobbat 25 år. Frågan är om jag får ännu en nu när jag jobbat ytterligare 25, skämtar Åke.

Åke Persson

Ålder: 65
Bor Brännavägen
Gör Avgående bibliotekschef och projektledare för projektet Härnösands Bibliotek
Familj Gift med Ann-Britt, tre barn utspridda i Härnösand, Västerås och Varberg, sex barnbarn och två barnbarnsbarn
Intressen Musik samt att spendera tid i sommarstugan

Artikeln publicerades i Yippie 4 2016 på sidan 13