Härnösand Yippie 8 2016

De nya planerna för hotellet

Text & foto Lars Kågström

Fler bilder:

Här är de färskaste uppgifterna och planerna i arbetet för ett hotell vid Kanaludden. – Det blir ett spännande bygge som även Härnösandsborna kan ha mycket glädje av, säger entreprenören Patrik Attini.

Det är en upprymd Patrik Attini som visar de senaste skisserna. Han har drivit flera hotell, men det här är första gången han bygger ett från grunden.
– Det är ofantligt spännande och roligt. Jag vet var problemen brukar uppstå och nu har jag möjligheten att bygga ett närmast perfekt hotell.
För honom är hotellets innehåll och funktion nummer ett och där har han fått till allt som han vill ha det.
– Det blir ett väldigt effektivt hotell med bra logistik. Sedan brukar det yttre ge sig. Men det är så klart jätteviktigt att allt är fint, från fasad till växtlighet och inredning. Vi tittar också mycket på hur vi kan belysa hotellet på ett fint sätt.

Hotellet beräknas bli cirka 30 meter högt i nio våningar. Fasaderna består till stor del av glas och i övrigt handlar det om ljusa färger.
– Glas är modernt och stilrent och lyfter fram det fina läget med vatten åt två håll.
I översta våningen byggs en skybar med tillhörande takterrass som blir öppen för allmänheten och också går att hyra. Övriga allmänna ytor finns i de nedersta våningarna, med konferensavdelning på våning 2, lobby och restaurang i entréplanet samt en danslokal i suterrängvåningen.
– Kanske kan den fungera som nattklubb på helgerna.
Samtliga de tre stora lokalerna rymmer 400 personer.
– Det är en dröm för mig att ha ett färdigt erbjudande som inrymmer både konferens, mat och dans eller mingel för upp till 400 gäster.

Simhallen ska även fortsättningsvis ägas av kommunen, men drivas av Patrik Attini. Han tycker att huset är välplanerat och fint, med ett undantag.
– Entrén är inte bra. Jag skulle vilja flytta den från gaveln till framsidan och göra den mer synlig och praktisk.
I övrigt planerar han inga större förändringar. Restaurangen i bottenplanet blir kvar, som ett komplement till hotellets egen restaurang. Om den ska drivas av Patrik själv eller någon annan är dock oklart.
– Men för att våga göra den här satsningen måste jag ha kontroll på de viktigaste faktorerna och där ingår Simhallens restaurang.
Hur utbudet och servicen kan förändras återstår att se.
– Allt måste ske i dialog med personalen, men redan nu kan jag lova minst tio timmar mer öppet i veckan.

” Ett halvår hit eller dit spelar ingen roll, det är slutresultatet som är det viktiga. I huvudet och på papperet har vi redan börjat bygga.”

I området runt hotellet och Simhallen ser han gärna att boulebana och minigolfbana finns kvar och kompletteras med utegym och lekplats. Båtgästernas behov är också viktiga att prioritera. När det gäller de sakerna kan han bara vara med och tycka, det är kommunen som beslutar.
– Men vi har väldigt bra förståelse för varandra och har hittills haft en otroligt bra dialog. Vi har ju också samma mål – att stärka besöksnäringen!
Formellt återstår flera steg innan ett eventuellt hotell kan bli verklighet. Näst på tur är att en ny detaljplan behöver antas. Därefter kan bygglov sökas och bygget börja projekteras. Hur lång tid det tar innan allt i så fall är på plats är i dagsläget omöjligt att säga, men Patrik är inte stressad.
– Ett halvår hit eller dit spelar ingen roll, det är slutresultatet som är det viktiga. Och ju längre det dröjer, desto bättre förberedda är vi. I huvudet och på papperet har vi redan börjat bygga.

 Patrik Attini betonar att skisserna är just skisser och att ingenting ännu är spikat. – Som helhet är det ungefär så här vi vill ha det, men detaljerna kan ändras många gånger än.

Patrik Attini betonar att skisserna är just skisser och att ingenting ännu är spikat. – Som helhet är det ungefär så här vi vill ha det, men detaljerna kan ändras många gånger än.

Planer för hotellet vid simhallen Planer för hotellet vid simhallen

 

Det planerade hotellet på Kanaludden i siffror

Antal rum

120

Antal konferens- och restaurangplatser

400

Antal anställda

50

Investerigskostnad i Mkr

120

2007
Redan 2007 diskuterades frågan om att Härnösand behöver mer hotellkapacitet för att utveckla besöks-näringen och för konferenser.

2008
En planändring för att möjliggöra ombyggnation av området påbörjades. Planen beslutades i Kommunfullmäktige 2010, dock utan hotell.

2013
Beslut om ny detaljplaneändring för att möjliggöra för hotell i anslutning till Simhallen.

2014
Kommunen går ut med en inbjudan där företag får lämna in intresseanmälningar om att driva och utveckla simhallen, området runt omkring och samtidigt förvärva tomt och bygga ett hotell.

2015
Patrik Attinis bolag får första tjing på att bygga hotellet

 

Skisser: TM Konsult

 

Läs också:

 

Artikeln publicerades i Yippie 8 2016 på sidan 35