Reportage Yippie 2 2021

Hallå där Tony Korpen­klo…

Hallå där Tony Korpen­klo, som driver den lokalhistoriska portalen Utansjö med omnejd.

Portalen omfattar platserna söder om Högsjö kyrka, det vill säga platserna Bjäsholmen, Gammellandet, Mörtsal, Nässa, Rö, Veda, Vreten, Våltjärn, Vålånger, Åbord, Änget och Överskog. 2009 startade Tony även upp en Facebooksida med samma namn. På båda sidorna lägger han ut levnadsöden och gamla bilder från sitt rika arkiv med lokal- och hembygdshistoria.
Vilken fin hemsida! Är den ny?
— Jag har haft hemsidan sedan 2010 med olika utseenden men nu har jag hittat en layout som jag gillar, är snabb att läsa in och som är anpassad för mobila enheter.
Varför startade du portalen?
—Jag ville värna om vår historia och började samla material 2007. Jag ångrar egentligen att jag inte började för 20-30 år sedan. Tycker det är så synd att så mycket av vår lokalhistoria har försvunnit. Genom efterlysningar har 70 personer från hela landet delat med sig av sina släktalbum. Det är över 3 000 bilder. Jag har tagit ut de bästa, som är 2 000—2 500 bilder. Jag sitter på en riktig kulturskatt. Det är jättekul!
Varför Utansjö?
— Jag är född och uppvuxen i Utansjö. Ett tag höll jag på med hela Högsjö socken, men känner att jag inte riktigt hinner med det jag vill göra. Det fanns ingen annan portal för området söder om kyrkan så nu koncentrerar jag mig om den sidan. Idag är det ungefär 530 personer som följer min Utansjö-sida på Facebook. Folk är intresserade – det är den extra kryddan och det som sporrar mig.
Efterlysningar? Hur går det till?
—Jag försöker till exempel följa upp dem som blev tvungna att emigrera från Utansjö efter strejken 1909. Många hamnade i Nordamerika. Jag gjorde en efterlysning i en tidning i Florida och efter två dagar fick jag svar från en kvinna som jag har fått fina bilder från. Vi håller kontakten än idag med information om deras släkt här.
Gör du något mer med allt kulturhistoriskt material du har samlat in?
— Jag har gett ut två böcker, men jag har material till tre–fyra böcker till som jag önskar att ge ut om jag får sponsorer. Det är mycket svårt som privatperson att få hjälp med tryckkostnad.

Tony Korpenklo

Ålder 55 år.
Familj Sambo, fem barn i ett annat förhållande.
Bor I Örnsköldsvik.
Gör Just nu jobbar jag extra som tidningsbud. På våren och sommaren putsar jag fönster.
Men det jag gör mest är att forska på min hembygd!

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 26