Mat & dryck Yippie jul 2016

”Jag älskar att skapa nya projekt”

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

2009 sedan startade han smörgåsrestaurangen Subway i Härnösand. Idag äger han fem bolag och har 32 anställda. Men det stoppar inte där. I vår slår han upp portarna i Birsta. Möt Härnösands-entreprenören Rasoul Zarar.

Satsningen i Birsta blir den största fristående Subwayrestaurangen i Europa och i och med den växer hans personalstyrka med ytterligare 15 personer.
Företagets största omsättning finns i Sundsvall, och nu växer hans smörgåsimperium ännu mer i Sundsvallregionen.
Kommer du att bosätta dig därnere?
– Nej nej, absolut inte! Jag kommer aldrig att flytta från Härnösand. Det här är staden som välkomnat mig med hela famnen, och jag har mött så många fina människor som blivit kära vänner. Så nej, aldrig lämnar jag Härnösand, säger Rasoul.
Det var i Sundsvall hans första kontakt med arbetslivet började. Det var dit han kommit med sin mamma och syskon som kvotflyktingar från Pakistan 1990.
Flykten hade börjat redan 1985 när familjen flydde från Kurdistan. Han var 21 år när han kom till Sundsvall, ville ta körkort och skaffa bil, och den målmedvetne Rasoul bestämde sig.
– Jag tog helg- och kvällsjobb för att ha råd, och det funkade. Sedan tänkte jag, om jag ska plugga vill jag ha pengar så jag slipper ta studielån. Så jag fortsatte arbeta. Jag tog alla timmar jag erbjöds och pengarna flöt in. Men jag började aldrig att studera, det fanns helt enkelt inte tid för det, jag jobbade ju jämt!
Det där med att arbeta går som en röd tråd genom hela Rasouls vuxna liv. Varje dag kliver han upp halv fem och sätter igång.
– Jag blir rastlös om jag inte arbetar, säger han.
– Mitt mål är att skapa en rörelse som expanderar av egen kraft. Idag står jag sedan länge på egna ben och den växer sakta men säkert, min företagsgrupp, men jag kommer aldrig att sätta mig bakom ett skrivbord med slips. Jag älskar att skapa nya projekt som ger arbetstillfällen och är en sån chef som städar, gör mackor och rycker in när och där det behövs.

Den flitige unge Rasoul fick mer och mer jobb, och en dag blev han anställd som restaurangchef. Men han hade en dröm om något eget och fick upp ögonen för Subway. Målet blev att starta en smörgåsrestaurang i Härnösand där han var bosatt sedan 2003
– Det är var en osäker början. Jag sökte lån på banken, men heter man inte Svensson i efternamn kan det vara svårt. Till slut lyssnade ALMI på mig och tittade ordentligt på både mig och min affärsplan. De hjälpte mig med goda råd, kontakter och senare fick jag ett banklån hos SEB. och jag startade Subway i Härnösand.
Den första mackan breddes 2009, tre år senare öppnade han även en Subway i Sundsvall. Under 2013-14 startade han både en kafeteria och en Subwayrestaurang i Kramfors och i maj slår Rasoul upp portarna för restaurangen i Birsta.
Och mer kommer säkert.
– Inget jag kan berätta om, men visst är det något på gång i fast-food branschen. Mer än så avslöjas inte för dagen, säger Rasoul med ett leende.
– Och nu är jag en mycket bra relation med min bank om jag skulle behöva det.

 ”Jag säger hela tiden: kunden är kungen. de ska få den bästa mackan som kan tänkas. Personalen ska vara de mest serviceinriktade människorna som finns, då kommer kunderna tillbaka

– Gör man något man gillar så blir det bra! Jag älskar mackorna och äter själv en till lunch nästan varje dag, säger Rasoul och tar en tugga av Steak & Cheese, ibland hamnar det även en salami i mackan.
– Vi ligger bland topp tio i omsättning i Sverige. De brukar fråga från centralt håll på Subway hur vi kan ha en så hög omsättning här uppe. Då brukar jag svara att det beror på personalen!
– Jag säger hela tiden; kunden är kungen, de ska få den bästa mackan som kan tänkas. Personalen ska vara de mest serviceinriktade människorna som finns, då kommer kunderna tillbaka, säger han.
– Jag fick hjälp av Härnösandsföretagaren Roland Stenberg när jag skulle anställa. Han fick träffa de arbetssökande och göra bedömningen om de var lämpliga. Jag hade några släktingar som ville ha jobb. Då sa jag åt dem att de får göra som alla andra, presentera sig för Roland, och säger ni till honom att ni är släkt med mig så blir ni automatiskt diskade.
Rasoul är idag 48 år, har tre barn mellan två och elva år. Hans sambo Camilla Moliis sköter om alla papper.
– Det är bra det, då kan jag sköta om verksamheten ute i restaurangerna. Händer det att en anställd blir sjuk, så åker jag dit och serverar kunderna. Jag tror att man är en bra chef om man gör så, säger Rasoul.

Artikeln publicerades i Yippie jul 2016 på sidan 28