Reportage Yippie 2 2020

Mitt jobb: Carolina – sjuksköterska på skönhetsklinik

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

Som nyutexaminerad sjuksköterska började Carolina Fröberg jobba hos en plastikkirurg i New York. Nu är hon tillbaka i hemstaden Härnösand för att vara med och starta upp skönhetskliniken Estetic.
– Det är jätteroligt att få jobba med det jag brinner för, och att vara med och bygga upp en ny verksamhet.

BÄST MED JOBBET:
”Att jag får jobba med det jag brinner för! Här får jag dessutom jobba med patienter som är vakna och inte bara se dem när de är sövda.”

SÄMSTA MED JOBBET:
”Jag kommer inte på något. Jag har faktiskt inget att klaga på.”

Carolina Fröberg har en rejäl maskinpark till sitt förfogande på skönhetskliniken Estetic. ”Vi är faktiskt den bäst utrustade kliniken mellan Umeå och Stockholm och vi använder i många fall samma utrustning som universitetssjukhusen. Dessutom har vi utbildad personal som har delegation av läkare för att utföra behandlingarna, det är jätteviktigt.”

Hårborttagningsmaskin
En laser som är väldigt effektiv på både kvinnor och män. Den kan användas överallt: ansikte, ben, bikinilinje…

Fillers och botox
Två olika behandlingar som innebär att en vätska injiceras under huden, ofta för att släta ut rynkor. Botox är ett muskelavslappnande läkemedel som även används för att behandla kraftiga svettningar, medan fillers är en substans som placeras under huden för att fylla ut och på så sätt motverka rynkor. ”Fillers blir allt vanligare som alternativ till kirurgi. Man kan bygga upp käkben eller haka bara genom injektioner och effekten brukar sitta i cirka 6–9 månader. Vi använder bara fillers som innehåller hyaluronsyra. Det är inget främmande ämne utan finns naturligt i kroppen, men den egna produktionen avtar med åldern så att fylla på blir lite som en renovering av huden.”

Plexrpenna
Plasmapenna som gör mycket små brännmärken i huden och får huden att dra ihop sig. En icke-kirurgisk behandling som används till exempel på hängiga ögonlock och rynkor i ansiktet, eller på andra ställen där man har ett överskott av hud.

Nordlys
En metod där man med hjälp av högintensivt ljus stimulerar kollagenproduktionen i huden. Används för att behandla olika hudåkommor som pigmentfläckar, svår akne, ytliga blodkärl och rosacea.

Ansiktslyft
En väldigt kraftfull utrustning som möjliggör ansiktslyft utan kirurgiskt ingrepp. Den använder laser och behandlingen utförs i fyra steg. Tekniken går ut på att aktivera hudens eget kollagen och ger en rejäl uppstramning av huden, men funkar också mot ytliga blodkärl och pigmentfläckar. Den används framförallt på ansiktet men fungerar även på händerna.

Fettfrysningsutrustning
En metod för att ta bort fettceller utan några kirurgiska ingrepp — ett alternativ till fettsugning. Fettvalken sugs in med hjälp av vakuum och sedan fryses fettcellerna fryses ned till —10 grader i 45 minuter. Fettcellerna dör men övrig vävnad skadas inte.

Carolina Fröberg

Ålder 32 år.
Familj En son.
Bor Långgatan.
Gör Sjuksköterska på Estetic.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2020 på sidan 20