Näringsliv Yippie 5 2016

Mitt jobb: Christer Nylund

Text & foto Joel Lindström

Christer Nylund, låssmed.

Det som lockade mig att bli låssmed var att få arbeta tillsammans med familjen. Min farfar startade Nylunds skomakeri på 30-talet och pappa tog över efter honom. Under 1970-talet började många skomakare också hålla på med nyckeltillverkning. Folk här i stan började fråga efter det och då startade pappa med det han med. Efter lumpen pratade vi i familjen om att jag kunde börja jobba hos pappa. Resten är historia, som man säger.

Jag började här i slutet på 80-talet, efter lumpen. 1987 gick jag en ettårig låssmedsutbildning i Eskilstuna. I Eskilstuna fick jag kontakt med en låssmed och hos honom började jag jobba samtidigt som jag studerade. Det var verkligen värdefullt att få 3-4 timmars praktik varje dag, det är den enskilt största anledningen till att det gått så bra som det gjort. I början på 90-talet tog min syster och jag över efter pappa och nu driver vi företaget tillsammans.

Det första jag gör när jag kommer till jobbet är att kolla mailen. Jag är alltid här en dryg timme före våra fyra montörer för att få en struktur på dagen. Det kan hända att det dyker upp något akut som måste göras som ändrar planerna helt. Det kan vara lite jobbigt när man tycker att man har koll på dagen, och så ringer någon och säger ”ni måste komma, nu!” Den här tiden på året är det mycket småjobb, exempelvis att åka ut och fixa lås i sommarstugor. Framöver har vi en del större projekt på gång.

Det bästa med mitt jobb är just mixen mellan små och stora jobb. Ena dagen står man och försöker få upp en toalettdörr som gått i lås och nästa dag arbetar man med säkerhetssystem på fängelset. En annan sak som är roligt är att få vara med och driva utvecklingen framåt. Det har hänt massor de senaste 20 åren. Elektroniken har förändrat mycket. Det räcker inte längre med att bara ”fila nycklar”, man måste ha en bra butik och personal som är kunnig inom bland annat IT, nätverk, el och mycket annat förutom de traditionellt mekaniska kunskaperna.

Christer Nylund

Ålder 50
Bor Gånsvik
Gör Driver Nylunds lås
Familj Fru och två döttrar

Artikeln publicerades i Yippie 5 2016 på sidan 51