Sport & fritid Yippie 12 2015

”Jag har vigt mitt liv åt motion”

Text Joel Lindström Foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Majvor Nyman brinner för motion. Vid 78 års ålder är hon ledare för fem pass i bland annat gymnastik och vattengymnastik. Yippie träffade henne en helt vanlig torsdagseftermiddag på Rehab i Härnösand.

I kapprummet på Rehab i Härnösand träffas ett gäng glada kvinnor varje torsdagskväll för att gemensamt hoppa ned i varmbassängen och ägna sig åt vattengympa. Majvor Nyman leder gruppen och det har hon gjort i omkring 20 år. Hon beskriver sig som en glad pensionär och berättar engagerat om torsdagspasset.
– Vattengymnastik är bra träning, säger hon. Här jobbar vi med vattnets turbulens och motstånd vilket gör en lätt och rörlig. Det är perfekt för den som har lite krämpor. I vattnet känner man inte av dem lika mycket, säger hon och fortsätter.
– Vi är i bassängen i 45 minuter. I vattnet är ingenting omöjligt. Vi springer, hoppar, tränar med stång. Det går att göra precis vad som helst.

Majvor Nyman berättar att hon alltid hållit på med motion. Hon kommer ursprungligen från Delsbo i Hälsingland men är uppvuxen i Gävle. Det var där hon upptäckte gymnastiken.
– Jag började med vanlig gymnastik när jag var sju år. Jag var väldigt rörlig och tyckte att gymnastiken var rolig, berättar hon.
1960, när Majvor var 20 år, flyttade hon till Härnösand för att arbeta som mentalskötare på sjukhuset. Då började hon, som också är utbildad simlärare, leda pass inom bland annat vanlig gymnastik och vattengymnastik. Vattengymnastiken i varmbassängen på Rehab började som en del av en friskvårdssatsning inom Landstinget på 1990-talet. Sin ledardebut i gruppen fick hon när hon en gång var tvungen att hoppa in som ledare, berättar hon.
– Det bara blev så. Plötsligt fick jag vara ledare och på den vägen är det. Jag tyckte att det var väldigt roligt. Jag älskar att vara i vatten och hade lett kurser inom vattengymnastik tidigare, så det passade mig bra, berättar hon.
När friskvårdssatsningen sedan tog slut bestämde sig Majvor och vattengympagänget för att börja med ett pass i egen regi. Men för att få göra det måste man ingå i en förening. Därför ingår de nu under reumatologföreningen.

”Det är fantastiskt att krypa ned i varmt vatten under ledning av Majvor. Hon betyder allt. Hon gör ett otroligt bra jobb”

Under vårt samtal i kapprummet dyker deltagare efter deltagare upp. De flesta är pensionärer med bakgrund inom Landstinget. Jag frågar några av dem vad Majvor betyder för dem.
– Det är fantastiskt att krypa ned i varmt vatten under ledning av Majvor. Hon betyder allt. Hon gör ett otroligt bra jobb, säger 71-åriga Monica Thörnberg.
Majvor berättar att hon valt att inte använda sig av de färdiga pass som finns tillgängliga och att det därför är en hel del förarbete. Allt från musik till övningar ska planeras.
– Jag väljer musiken själv. För mig är det viktigt med bra, taktfast musik. Abba och Jerry Williams fungerar bra! Deltagarna envisas med att ha Christer Sjögren som avslutning. Jag har försökt ta bort det, men de vägrar!

Trots åldern känner sig Majvor motiverad att fortsätta. Och dessutom. Vem skulle ta över om hon slutar?
– Jag har ju haft den här gruppen så länge och jag tror inte att de går med på att jag lägger av, säger hon och skrattar.
– Dessutom är det inte många som kan tänka sig att ställa upp ideellt. Det är lite tråkigt, men kanske har folk fullt upp med sitt eget.
Hon vet vad hon talar om. Förutom gruppen på Rehabbassängen på torsdagseftermiddagarna har Majvor fullt upp med att instruera andra grupper. Inte mindre än fem pass leder hon måndag till torsdag.
– Jag har vigt mitt liv åt motionen. Jag trivs med det och tycker det är roligt. Jag har haft turen att vara frisk under hela mitt liv. Om det beror på motion eller gener vet jag inte.

Majvor Nyman

Ålder 78
Bor Diskusvägen
Gör Glad pensionär
Familj Man, vuxna barn och vuxna barnbarn

Artikeln publicerades i Yippie 12 2015 på sidan 40