Hem & trädgård Yippie 11 2020

Fyra vyer från fjärde våningen

Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

I april bosatte sig Maria och Jerry Häggblad i vindsvåningen i Villa Thurdus med utsikt i alla fyra väderstreck.
– Vi har fått det bästa av två världar. En central våning i stan, med stadsparken som vardagsrum, samt ett enkelt sommarboende vid havet, säger Maria Häggblad.

Maria Häggblad i sin toppetagelägenhet i Villa Thurdus vid Stadsparken.

Villa Thurdus är en av de vackraste fastigheterna i centrala Härnösand. På toppen av Stadsparken, med utsikt över kyrkan, Södra sundet och staden, reser sig den nationalromantiska praktvillan med rymlig trädgård. Vi står längst upp i den ståndsmässiga villan från tidig 1900-tal, i en lägenhet med fönster mot fyra väderstreck som släpper in ljus alla dygnets timmar.
– Stadsparken är ljuvlig, jag njuter av höjdkänslan härifrån, att bo över parken och kunna vandra ned, säger Maria.
Det är lätt att bli överväldigad av att komma in i själva lägenheten, kanske allra mest av vyn.
Och det är nära till att fråga hur i all världen de fick möjligheten att köpa detta smycke till ett hus.
Det hela började med att Maria och Jerrys barn hade flyttat ut ur villan på Lidgatan och de tänkte att det var tid för förändring, dags för en nystart.
De hade sommarstuga i Skärsviken och ville ha något mindre i stan, nära vattnet. De tittade först och främst på lägenheter på Bryggaren strand men det var inte något som passade just när de hade hittat en köpare till Lidgatan, som ville ta över villan vid årsskiftet 2019–2020.

De vackra ekgolven har golvvärme.

– Jag föreslog att vi skulle se på något annat, men Maria frågade vad det skulle vara, berättar Jerry.
De tänkte att de kunde sälja Lidgatan och flytta till en lägenhet under en mellanperiod innan en ny passande lägenhet på Bryggaren strand blev ledig. Jerry hade en kompis, Anders, som ägde Villa Thurdus och hade en 2,5-rummare ledig för uthyrning. När Jerry och Maria drog för att titta på hyreslägenheten var de också och kikade på Anders lägenhet. Han frågade om de inte var intresserade av att köpa hela huset. Efter en vecka ringde paret tillbaka och bad om att få se huset en gång till. Det här var i november, och i december hade de köpt Villa Thurdus.
– En bärande faktor för att vi vågade greppa chansen var att vi kände att det var bra hyresgäster i huset, säger Jerry.

De flyttade rätt in i en nyrenoverad fyra på 200 kvadratmeter med en takhöjd på tre meter, golvvärme i ekgolven och stora fönster med kanske stadens bästa utsikt. Det ända de har gjort i huset är att sätta in ledstänger i trappen.
Det är ett hus med en historia som sitter i väggarna, även om det allra mesta är utbytt. Det finns ändå spår av husets ålder. Fasaden är renoverad och har behållit sin ursprungliga stil. Jerry kommer ut med två rullar med konst som har legat i huset, Sven Linnborgs konstverk från 1908 som är lite vattenskadade, men lika vackra i sina färger och motiv. I trappuppgången hänger en mässinglampa från Thurdins tid.
Maria tycker att det är fint att bo i ett gammalt hus med modern design.
– Vi bor i ett nationalromantiskt hus, men den här vindsvåningen tilltalade mig med sina rena linjer, säger Maria.

 

Villa Thurdus

Historia/Villa Thurdus

Uppfördes cirka 1910 i nationalromantisk stil som bostad åt lektorn och stadsarkitekten Albert Thurdin, som också är husets arkitekt.
Thurdin var stadsarkitekt i Härnösand 1886—1933 och tecknade bland annat biskopsgården, riksbanken och Ångströmskolan.
Efter att Thurdin flyttade på 1940-talet har huset varit barnhem fram till 1967 och förskola efter det.
2007 köper Anders Jonsson huset och renoverar hela huset de nästa två åren och bygger om från en till sex lägenheter på de fyra våningarna.

Huset i dag

Storlek: 600 kvadratmeter i fyra våningar.
Uppvärmning: Fjärrvärme.
Tomt: 2750 m2.
Lägenheter: En tvårummare i källaretage. Plan 1 en enrummare samt en fyrarums lägenhet. Plan 2 en trerums lägenhet samt en två och en halva. Plan 3 vindsvåning med fyra rum och kök.

Här bor

Maria Häggblad, 58 år, arbetar som skolsköterska.
Jerry Häggblad, 61 år, jobbar som personlig assistent.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2020 på sidan 56