Krönikor Yippie 1 2015

Det här ser ut som en vanlig krönika – men du kommer inte att tro dina ögon när du läser

Text Lars Kågström

En av de saker jag lärde mig på Journalisthögskolan var att inte vara hemlig. Rubriker och ingresser skulle locka till läsning, men inte reta läsarnas nyfikenhet. Om man undanhåller saker som läsaren måste ta sig in in texten för att få veta blir folk bara irriterade.

Det där var en allmänt vedertagen sanning då. Nu har det plötsligt blivit tvärtom, i alla fall på de sidor på internet som tillhandahåller roliga och udda filmklipp. I jakten på så många klick som möjligt är den vanligaste typen av rubrik just ”De trodde att ingen såg – det de gör chockar en hel värld”. Eller ”Han skulle bara gå på toaletten – då händer det otänkbara”.

Själv har jag ledsnat för länge sedan och slutat klicka. Det är verkligen inte alltid klippen håller vad rubrikerna lovar. Dessutom så är roliga och udda händelser inte så roliga längre om man överdoserar.
Men det finns faktiskt tillfällen då även jag får den här typen av rubriker i huvudet. Nyligen läste jag till exempel en nyhet som skulle kunna ha haft följande rubrik: ”300 ungdomar provade fjällvandring – du anar inte vad de saknade minst”.

Ungdomarna hade bjudits av Svenska Turistföreningen på en fjällvandring mot att de svarade på frågor och kom med idéer och synpunkter. Ungdomarna efterlyste bland annat bättre markerade leder med tydligare skyltning/information och alternativa, mer äventyrliga stickleder till toppar och sevärdheter.

Det som de flesta däremot inte ville ha i fjällen var – internet! Blev du förvånad nu? Det blev i alla fall jag. Bättre än så känner jag tydligen inte den unga generationen. De ungas mål med en fjällvandring är inte att ta en ”fjällfie” på någon topp och lägga ut på Facebook utan att komma ut i naturen och bort från det moderna samhället. Precis som det är för mig.

Så jag avslutar med en rubrik i gammal klassisk stil: ”Ingen större skillnad på ungdomar och vuxna”.

Den 25 februari kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

3 andra rubriker jag skulle vilja se

• Klart för dubbelspår mellan Härnösand och Gävle

• Bostads-boom i Härnösand

• Tionde segern i rad för Modo

Artikeln publicerades i Yippie 1 2015 på sidan 6