Krönikor Yippie 2 2015

Feberyra

Text Lars Kågström

Jag skriver det här i feberyra. Eller snarare i sviterna efter en feberyra. Långsamt är jag på väg tillbaka till livet efter några dagar med dunkande huvudvärk, krypningar i benen och omväxlande frossa och svettningar. Sådana där dagar då man till fullo förstår vilket privilegium det är att för det mesta få vara frisk.

Det är också då jag kommer att tänka på den lilla skylt som satt uppe i mitt barndomshem under hela min uppväxt. På färgad bakgrund och i en lite snirklig ram stod det att ”Det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk”. Jag vet inte om mina föräldrar hade köpt den eller fått den, men någon tyckte väl att den var kul och satte upp den och sedan blev den kvar.
Jag tyckte inte alls att den var kul. Jag fattade ingenting. Varför behövde man ens säga en sådan självklar sak? Vilket väl bara än en gång bevisar att man aldrig ska använda ironi mot barn.

Vet inte om jag tycker den där strofen är så rolig idag heller. Möjligen vid exakt rätt tillfälle, med rätt tajming, som ju ofta krävs för att det ska uppstå riktigt bra humor. Men den håller verkligen inte för att sitta uppe på väggen och vara rolig varje dag.

Ännu mindre roligt, men betydligt mer intressant blir det om man vänder på biffen och frågar sig om det är bättre att vara fattig och frisk än rik och sjuk?
Vad är det förresten att vara rik? Jag blir ofta förvånad när jag ser överbetalda fotbolls- och ishockeyspelare stoltsera med snabba sportbilar och svindyra klockor. Ett. Var det verkligen sådana världsliga ting ni drömde om när ni kämpade blåsiga höstkvällar på någon lerig fotbollsplan? Två. Har ni inte större fantasi än att göra precis som alla andra?

Hur som helst, tillbaka till frågan. Är man sjuk är det så klart en väldigt stor fördel att vara rik. Å andra sidan, är man fattig så ökar risken dramatiskt för att bli sjuk. Å tredje sidan, det är idag fler som dör av välfärdssjukdomar i rika länder än av svält i fattiga länder. Å fjärde sidan, det är ofta de fattiga i de rika länderna som äter billig skräpmat, blir överviktiga och dör i välfärdssjukdomar.
Så till slut hamnar man kanske ändå i att det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk. Sade jag förresten att jag skrev det här i feberyra?

Den 18 mars kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

3 andra talesätt att fundera på

• Skomakare, bliv vid din läst.
Något mer utvecklingshämmande får man leta efter. Å andra sidan verkar ingen följa det med tanke på hur få skomakare det finns
• Blyga pojkar får aldrig kyssa vackra flickor
Svårt att få framgång genom att försöka vara någon man inte är. Och vem av-gör vem som är
vacker? ”Du tycker du är vacker, men det tycker inte jag”
• Carpe diem
Människor som bara lever i nuet och aldrig planerar någonting skulle inte ha överlevt evolutionen. Hoppsan! Blev det vinter nu?

Artikeln publicerades i Yippie 2 2015 på sidan 6