Krönikor Yippie 3 2015

Här är jag – utanför säkerhetszonen …

Nyligen gick två dörrhandtag sönder hemma hos mig. Samma kväll alltså. Två dörrhandtag samtidigt alltså. Fattar ni? Hur sannolikt är det? Hur ofta går ett dörrhandtag sönder över huvud taget? Och så händer det två gånger samma kväll!

Det är då man inser att ingenting är omöjligt. Saker kan hända, även om de är osannolika. Och saker kan låta bli att hända, trots att de är väldigt sannolika. Sannolikhetslära är väl kanske ingenting som gemene man har studerat mer ingående. Ändå tror jag att vi jobbar mycket med sannolikhetskalkyler, medvetet eller omedvetet.

Mycket av våra liv går ut på att försöka förutse vad som ska ske. Vi använder våra samlade erfarenheter och kunskaper för att räkna ut vad som sannolikt väntar i nästa stund. Vi vill helt enkelt vara så välpreparerade som möjligt för alla tänkbara situationer. Det känns liksom lugnast så.
Samtidigt är det när det inte blir som vi har tänkt oss, när något oväntat inträffar, som det blir riktigt spännande. Nu tänker jag inte specifikt på de där jädra dörrhandtagen, det var inte ett dugg spännande, bara irriterande.

Men andra gånger. När man hamnar i situationer som man är helt oförberedd på. Ta till exempel om man öppnar kylskåpet på morgonen och upptäcker att filmjölken är slut. Det är då som marken gungar till (det är nog förresten ingen slump att det kallas för filmjölkstillvaro).

Plötsligt är man utanför säkerhetszonen och måste börja tänka i nya banor, man måste väcka upp hela det slumrande systemet som bara vill att allt ska vara som det alltid har varit. Det är jobbigt, men också stimulerande och, som sagt, spännande.

Det är också sådana tillfällen man minns långt efteråt. Den vanliga filmjölksmorgonen sällar sig bara till raden av andra filmjölksmorgnar och faller snart i glömska. Så mitt i allt kalkylerande kanske vi också borde tänka mer som Too-ticki i Tove Janssons böcker om Mumindalen: ”Allt är mycket osäkert, och det är just det som lugnar mig”.

Den 22 april kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

3 säkra vårtecken

• Att cykelsadeln ständigt är täckt av ett fint lager damm
• Att man klär sig minst ett lager för varmt
• Att man vill hacka sönder isen och sprida ut snön för att skynda på snösmältningen

Artikeln publicerades i Yippie 3 2015 på sidan 6