Krönikor Yippie 8 2014

Nu blir det andra bullar

Inför sommaren kommer alltid ett litet rabatthäfte från bensinbolaget i brevlådan. Det brukar vara erbjudanden om billiga grillar, bensindunkar och bullar. Länge bestod bullerbjudandet av en kopp kaffe och en bulle, men i fjol kom trendbrottet. Då gällde kupongen plötsligt fyra bullar. OK, det passade oss bra på fjällturen. Vi tog varsin i bilen och sedan varsin på kvällen när vi bestigit en fjälltopp.

I år gällde erbjudandet tio bullar. Tio bullar! Ursäkta, men vem har avsättning för tio bullar innan de hinner blir gamla och torra? Då får det vara en väldigt hög fjälltopp. Eller ett barnkalas.

Jag har skrivit om det här förut, att allt blir längre, större och mer. Då har det gällt TV-serier, filmer, skivor och sådant, men detsamma gäller i stor utsträckning även ätbara saker och framför allt sötsaker. För visst är bakelserna, muffinsarna och bullarna nästan osmakligt stora på caféerna nu för tiden? Eller läskbaljorna och popcornhinkarna på nöjesfälten.

”Det får inte bli för mycket av det goda” brukar det heta. Ett sådant där förnumstigt och tråkigt uttryck, det får jag medge, som man egentligen inte borde hålla liv i. Men just nu kan jag inte låta bli. En del av njutningen ligger ju i att längta och sukta. När hela behovet tillfredsställs eller till och med överskrids omedelbart blir det ganska tråkigt.

När det gäller sommarväder kan det dock aldrig bli för mycket av det goda. Personligen behöver jag visserligen inga 30 grader, jag är nöjd så fort det är över 20, men det är ändå underbart med ljumma kvällar och att slippa känna stress för att missa de soliga stunderna. I år kunde jag med gott samvete hålla mig i skuggan eller till och med inomhus.

En av sommarens absolut varmaste dagar besteg vi för övrigt en ännu högre fjälltopp än förra året. Väl uppe var det inte bullar vi längtade efter. Nej, vi hade behövt en rabattkupong på tio liter vatten!

Den 24 september kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

3 andra saker som det kan bli för mycket av

Facebook-test. Plötsligt är det lite för många som ska tala om vilken färg, seriefigur eller rocklåt de är
Krona för krona. Har alla politiker gått samma retorikkurs och lärt sig att ”krona för krona” låter bra och trovärdigt?
Trasiga saker. När något går sönder tenderar fler saker att följa efter. Just nu är det kylen, fläkten och baksätet i bilen

Artikeln publicerades i Yippie 8 2014 på sidan 6