Krönikor Yippie 11 2014

Rökningen försvinner in i dimman

Text Lars Kågström

När rökningen kom för länge sedan (till och med före min tid) var bland det coolaste man kunde göra att hala upp en cigarett och lite nonchalant tända den. Även när jag växte upp var det coolt och tufft att röka. Och det där hängde med år efter år, trots att vi förstod allt tydligare att rökning kanske inte var det mest hälsosamma man kunde ägna sig åt. Tvärtom!

Jag började tack och lov aldrig, men får erkänna att det där skimret kring bilden av rökare hängde med långt upp i åren. Med god draghjälp av filmstjärnor, rockstjärnor och andra upphöjda figurer kunde tobaksindustrin hålla myten om den coole rökaren vid liv.

Men till slut gick det inte längre. Det insåg jag inte minst härom morgonen när jag såg en frusen stackare stå och huka bakom en sopcontainer med sin cigg. Det såg inte roligt ut. Det såg faktiskt riktigt tragiskt ut. Plötsligt har det blivit fult att röka, så fult att rökarna till och med försöker gömma sig. Och kommer man närmare är det heller inte särskilt roligt. Numera kan jag känna på långt avstånd om en person har rökt. Även utomhus.

Jag är evigt tacksam för rökförbud både här och där, inte minst på krogen. Jag minns hur jag förr kunde vakna dagen efter en utekväll med tung huvudvärk, trots att jag inte druckit annat än vatten. För att inte tala om kläderna, som behövde hänga ute på vädring tio gånger längre än de hade vistats på krogen.

Är det förresten någon som minns rökkupéerna på tåget? De var så äckliga att till och med rökarna beställde plats i andra vagnar och gick in i rökkupén bara när de skulle röka.

Tyvärr har väl rökningen, precis som allt annat som är lite farligt och förbjudet, fortfarande en viss dragningskraft på ungdomar. Men inte alls i samma omfattning som förr. Inbillar jag mig i alla fall. Och attityder går att ändra på. Det kan vara svårt, det kan ta tid, men det går.

Den 17 december kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

3 bästa sakerna just nu

Engelska deckare på TV
Happy Valley just avslutad. 3 avsnitt kvar av Line of duty
Snöfall
Ja faktiskt. Så mycket finare allt blir med ett vitt täcke
Linnea Olsson
Mycket spännande artist, sångerska och cellist från Halmstad

Artikeln publicerades i Yippie 11 2014 på sidan 6