Krönikor Yippie 3 2014

Stolthet och trötthet

För exakt fem år sedan släpptes det allra första numret av Yippie. Jag kan minnas känslan – en enorm trötthet blandad med en stor portion stolthet. Vi hade jobbat stenhårt i flera veckor för att få allt på plats och trots att vi inte var några nybörjare, vi hade gjort magasin förr, är det alltid tufft att göra det allra första numret.

Nu, fem år senare, har vi så klart hittat rutiner och metoder som gör jobbet smidigare. Men ändå höjs pulsen fortfarande en gång i månaden, under den sista veckan innan Yippie går till tryck. Och fortfarande infinner sig en viss trötthet – och stolthet – varje gång vi skickar sidorna till tryckeriet.
Jag måste erkänna att jag ganska ofta säger att mitt jobb är stressigt, det kan nog mina närstående intyga. Samtidigt är den där pulshöjningen en kick jag inte vill vara utan. Stressen triggar igång något, vad vet jag inte, men det går säkert att förklara kemiskt på något sätt. Konstigt nog är det när man har som mest att göra som man kommer på nya saker, bra idéer, kreativa lösningar.

Jag skulle tro att de flesta känner igen sig. Om inte på jobbet så kör det ju ihop sig i det privata livet ibland. Visst är det en känsla av tillfredsställelse när man har fått allt på plats, strukit allt på listan och lyckats hålla ett helt bollhav i luften? Och visst är det tråkigt om det aldrig händer något extra, allt bara går sin gilla gång och man trampar som i filmjölk?

Det svåra är att hitta balansen. För mycket stress och man går in i väggen – för mycket lunk och man riskerar tristessdöden. Det tycks vara omöjligt att få till den där perfekta mixen av en i grunden lugn och harmonisk tillvaro som med jämna mellanrum kryddas av fart, fläkt och intensitet. Det är ju alltid en massa andra människor och omständigheter som lägger sig i planeringen…

Nu är i alla fall den så kallade lämningsveckan på Yippie nästan slut. Det här är det absolut sista som skrivs innan tryck. Stresspåslaget är på väg ner och ersätts sakta men säkert av den där tröttheten. Och som sagt en tillfredsställelse. Känslan av att vi gjorde det igen! Och igen och igen. Om jag har räknat rätt är det här faktiskt nummer 55 sedan starten för 5 år sedan.
Den 23 april kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

3 andra jubileer värda att uppmärksamma

25 ÅR
I mars 1989 lämnar Kerstin Ekman och Lars Gyllensten Svenska Akademin på grund av Rushdie-affären. Samtidigt toppar Roxette den amerikanska Billboard-listan med The look.
50 ÅR
I mars 1964 bildas Kristen Demokratisk Samling. Samtidigt startar Jeopardy i amerikansk TV.
75 ÅR
I mars 1939 prövas engelska i stället för tyska som andraspråk i vissa realskolor. Samtidigt erkänner Sverige Francisko Francos regim i Spanien.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2014 på sidan 6