Krönikor Yippie 12 2013

Ur led är (nya) tiden

Välkommen till det andra numret av nya Yippie Härnösand. Vi har naturligtvis fått många kommentarer om det nya formatet och de allra, allra flesta har varit positiva. Sedan finns det också några få som trivdes bättre med det gamla formatet och även de som tycker både och. De saknar det gamla, men tycker samtidigt att det nya är bra.

Nya och nya förresten. Det känns fortfarande helt naturligt att kalla tidningen för nya Yippie, men ska man vara petig så var det väl bara nytt första gången. Rent språkligt alltså.

Överlag tycks det vara en tolkningsfråga hur länge någonting är nytt och just tidningsbranschen tänjer på gränserna mest. Eller vad sägs om Upsala Nya Tidning, grundad 1890, och Nya Wermlandstidningen, som fick sitt namn redan 1850! Här i trakten hade vi Nya Norrland, som fortsatte vara ny ända fram till nedläggningen år 1999.

Ibland kan även gammalt bli nytt – och gammalt igen. I Göteborg byggdes 1916 en fotbollsarena som döptes till Ullevi, men fick byta namn till Gamla Ullevi när ett nytt Ullevi byggdes 1958. För några år sedan revs Gamla Ullevi och ersattes av en helt ny arena som också fick heta Gamla Ullevi. Så nu finns alltså nya Gamla Ullevi och gamla Nya Ullevi. Hängde ni med?

Jag kom till Härnösand från just Göteborg för 15 år sedan och en av de saker jag njöt av allra mest var att kunna åka skidor på vintern. Andra säsongen möttes jag av en skylt vid skidspåret där det stod ”Ändrad åkriktning”. No problems, tänkte jag och vände skidspetsarna.

Sedan satt den där skylten kvar år efter år och jag kunde under mina skidturer ägna mycket tid åt att fundera på hur länge en åkriktning kan betraktas som ändrad. Svaret fick jag härom året när skylten plötsligt var borta. Det är nästan så att man saknar den.

I slutet av januari kommer nästa nummer av ”nya” Yippie Härnösand. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

God jul och gott nytt år!

3 andra saker som kanske inte är så nya som de låter

Nya Moderaterna
Namnet lanserades 2005, nu är det snart 2014. Är inte det en rätt lång tid inom politiken?
Nya Zeeland
Fick sitt namn 1642 av holländska upptäcktsresande. För urinvånarna var det inte nytt ens då.
Nya testamentet
Ok, texterna är nyare än de i gamla testamentet, men dock. 2000 år gamla texter kan inte betraktas som nya!

Artikeln publicerades i Yippie 12 2013 på sidan 6