Mat & dryck Yippie 9 2016

Inte bara ”en öl”

Text Lars Kågström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Ölintresset har exploderat i Sverige de senaste åren. En öl är inte längre bara en stor stark utan kanske en IPA, en stout, en veteöl, suröl eller varför inte en alkoholfri. I Härnösand finns det i särklass största ölsortimentet på Bittens Rockbar.
– Vi har 120-130 sorter och försöker introducera några nya varje vecka, säger Mattias Molin som drog igång ölsatsningen för åtta år
sedan.  

”Han gjorde om hela Bittens koncept och det visade sig ligga helt rätt i tiden. Det var nämligen just då som ölintresset började växa.”

Den som kommer in på Bittens Rockbar kan lätt bli handfallen. Eller inspirerad. På hyllorna står massor av olika öl, inte minst från mikrobryggerier. Ett eldorado för den som vill prova något nytt.
– Vi har ett antal stammisar som kommer in varje vecka för att prova våra nyheter. Och allt fler kunder är nyfikna och blir mer och mer kunniga, säger Mattias Molin.
Det är hans förtjänst att Bittens nu är ölstället nummer ett i stan. När ägaren Majid Safaee behövde hjälp för åtta år sedan frågade han Mattias.
– Han behövde hjälp och jag behövde en hobby, säger Mattias som på dagarna jobbar som pedagogisk resurs på Hedda Wisingskolan.
Han gjorde om hela Bittens koncept och det visade sig ligga helt rätt i tiden. Det var nämligen just då som ölintresset började växa. Själv var Mattias inbiten ölälskare sedan länge, ända sedan han som ung började jobba på dåvarande Apothequet.
– Det var 1990 och vi hade faktiskt ett av Sveriges största utbud av öl då. Jag höll på att utbilda mig inom vin, men tyckte redan då att det var mycket roligare med öl.

Sedan dog det allmänna intresset under många år och Mattias fick nöja sig med att prova nytt när han var ute och reste eller specialbeställde på Systembolaget. Men nu är det alltså riktig högkonjunktur för ölfantaster.
– Öl är oöverträffat som måltidsdryck. Du kan alltid hitta ett öl som matchar varje maträtt. Det finns en sådan mångfald, från syrligt till sötaste sött, från pepprigt till beskt.
Det nyaste inom ölvärlden är suröl, som har slagit igenom rejält under sommaren. Det är ofta smaksatt med frukt eller bär och får oftast jäsa naturligt, utan tillsatt jäst.
– Det är en riktig törstsläckare och en bra sommaröl.

En annan trend är att alkoholfria/alkoholsvaga öl har kommit rejält. Det är annars mycket svårare att få fram smaker i ett svagt öl eftersom alkoholen fungerar som smakbärare.
– Men nu har det kommit många jättefina och det är verkligen roligt för de behövs. Personligen tycker jag det är tråkigt att bli onykter. När smaksinnet försvinner är det ju svårt att prova öl.
Det finns också motsatsen till alkoholfri öl. På Bittens ligger den starkaste på 27 procent, men det finns också öl som är på över 40 procent.
– Då smakar det mer som sherry.
Priserna varierar också från normala pubpriser till den dyraste flaskan som kostar 700 kronor. Allra dyrast på Bittens är dock en öl som säljs i ”lösvikt”, för 90 kronor centilitern. Mattias har även en stor privat ölsamling och det som driver honom är nyfikenheten.
– Allt är verkligen inte gott, men det är roligt att prova.
Däremot tänker han inte börja brygga eget öl.
– Nej, jag har provat en gång, men det vill jag inte ens berätta om.

 

Mattias Molin presenterar fem helt olika sorters öl:

01. Tropic sneeze, 02. Hernö Spec 13, 03. Gose, 04. Sommar, 05. Drinkin the sun

01. Tropic sneeze (Brewski, Helsingborg)
– En syrlig suröl med massor av tropiska frukter. Bra som törstsläckare.

02. Hernö Spec 13 (Hernö Hantverksöl, Härnösand)
– Deras första försök att göra en riktigt kraftig stout. Den är lagrad tre år, har smak av choklad och väldigt mörk malt. Och då menar jag väldigt mörk. Guinness är ingenting jämfört med den här.

03. Gose (U&Me, Umeå)
– En saltöl smaksatt med Himalayasalt och koriander. Den här är inte min favorit, jag gillar varken salt eller koriander, men den var rolig att smaka.

04. Sommar (Allsta Bryggeri, Sundsvall)
– En ljus, lätt och somrig ale med väldigt blommig smak. Det är roligt med öl från lokala och regionala bryggerier. Vi har även Alnöl från Alnö här.

05. Drinkin the sun (Mikkeller, Danmark/Belgien)
– Ett jättebra exempel på att det går att göra fin öl med full smak trots en alkoholhalt på bara 0,3 procent.

Mattias Molin

Ålder 43
Familj Mamma och en hel bunt gitarrer
Bor Lägenhet mitt i centrum
Gör Pedagogisk resurs på Hedda Wisingskolan och ansvarig för sortiment och menyer på Bittens Rockbar

Artikeln publicerades i Yippie 9 2016 på sidan 36