Mat & dryck
Välkommen på middag med Logen (men du får laga själv)

Jonatan Norberg är krögaren bakom restaurangen Vägg i Vägg. Just nu arbetar han tillsammans med några andra kockar och matproducenter från Höga Kusten med en ny kokbok.
Nu börjar julstöket i köket! Yippie Julextra tänkte göra det lite lätt för sig och låta Jonatan Norberg på VäggiVägg och Logen stå för receptet till en adventmiddag. Men vi har nog kommit på andra tankar. Läs här intill och avgör om du gör som vi – och överlåter den här typen av matlagning till den som kan.
Löjrom med västerbottenostcreme och dill ( 4 port)
- 12 ägg till uppläggning
- Löjrom 120 g
- Västerbottenost 50 gram
- Grädde 2 dl
- Gräslök 1 pkt
- Dill 2 själkar
- svartpeppar
Gör såhär:
Riv Västerbottenosten, koka upp grädden och slå den över osten varm. Mixa till en jämn créme och fyll den i en spritspåse och kyl. Fyll löjrom i en spritspåse. Slå av ”toppen” på äggen med en kniv, och häll ur äggen i en bunke ( spara äggen till en morgonomelett), ställ äggskalen i kartongen eller om du vill servera på ett annat vis, tänk på att de ska stå stadigt. Hacka gräslöken fint och lägg en tsk i varje äggskal. Spritsa ostcrémen i skalen ca 1 cm från kanten, spritsa sedan i löjromen 1/2 msk i varje ägg. Toppa med dill och lite svartpeppar.
Råbiff på hjort med gravad äggula, friterad lök och citronmajonnäs
- Hjortinnanlår
- Ägg 4 st
- Salt 1 dl
- Socker 1 dl
- Gul lök 1 st
- Vetemjöl 0,5 dl
- Olja till fritering 4 dl
- Citron 1
- Äggula 1
- Matolja 1 dl
- Smörgåskrasse 1 ask
- Salt & svartpeppar
Gör såhär:
Dag 1
Blanda salt och socker i en bunke och lägg detta i ett jämt lager på en assiett. Forma 4 små gropar.
Skira äggen och lägg gulorna i de små groparna, strö lite salt/socker-blandning över gulorna och låt dom gravas över natten. Putsa köttet fritt från hinnor och ”skrapa” sedan hela biten som en klassisk råbiff. Skala och skiva löken tunt, lägg skivorna i en påse med mjölet och skaka väl. Fritera löken gyllene i oljan, lägg upp på ett hushållspapper och salta. Skira ett ägg och lägg gulan i en liten hög bunke, riv citronskal från en halv citron och pressa ner 2 msk citron juice. Mixa med en stavmixer och montera i oljan i en tunn stråle till en fast majonnäs. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer juice. Montera enligt bild, vi har garnerat med rökt löjrom.
Smörstekt torsk med rökt bechamelsås, grön ärtor och torkad skinka (4 port)
- Torskrygg 600 g
- Mjölk 4 dl
- Smör 3 msk
- Vetemjöl 3 msk
- Rökt olja 1 msk
- Gröna ärtor 3 dl
- Bakpulver 1 tsk
- Grädde 0,5 dl
- Parmaskinka 2 skivor
- Dill 2 själkar
- Ärtskott
- Körvel
Gör så här:
Dela torsken i 4 bitar, salta och låt de stå i kylen minst 2 timmar. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och rör ut det i smöret. Häll på mjölken och låt såsen sjuda under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt och rökt olja. Koka upp vatten i en gryta, tillsätt ärtor och bakpulver och låt den stormkoka i en minut. Häll av vattnet och mixa ärtorna med grädden, smaka av med salt och peppar. Lägg skinkan på bakplåtspapper och torka den i ugnen på 110 grader i två timmar. Vid servering, stek torsken i smör på medelhög värme, använd gärna en termometer då torsk är tillagad vid kärntemperatur på 37 grader. Lägg bechamelsås i botten på tallriken, ställ torsken i mitten och chipset ovanpå. Toppa med blandade örter och spritsa sedan på ärtpuré. Vi har även torkat ärtor på 70 grader i två dagar och mixat dem med lite salt. Sedan strör vi det över anrättningen. Smaklig julmåltid!
Recept: Jonatan Norberg
0 comments