Näringsliv Yippie 11 2019

Entreprenör: Angelica Lindberg

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Angelica Lindberg har nyss kommit tillbaka från semester i Portugal, till vardagen som består av fastighetsaffärer, maskinuthyrning, omsorgstjänster och start av ett par, tre nya bolag. Lägg till tre barn och sambo i blandningen, så är det lätt att utgå från att hon har fullt upp.

Det är till en början svårt att sätta fingret på vad Angelica egentligen gör till yrket. Entreprenör blir bästa svaret, men vägen dit var inte självklar:
– Jag växte upp i en riktig arbetarfamilj och fick alltid veta att har du fast jobb, är du anställd, då är det bra! Länge var jag också det, inom kriminalvården, men efter sju år sa jag upp mig. Jag tänkte att jag inte kunde göra det här resten av livet, för det höll på att leda till en själslig död.
Då var Angelica ensamstående med två barn, helt utan någon plan på vad hon skulle göra. Hon visste att hon var bra på att jobba med människor och hade stor erfarenhet av det. En kurs i hur man startar företag ledde fram till hennes första bolag:
– På Almi och Arbetsförmedlingen möttes jag av motstånd. En enda person trodde på mig, Lennart Häggqvist på Swedbank.

Möjligheter finns överallt – det gäller bara att ta vara på dem, säger Angelica Lindberg.

Företaget hon startade var Modern omsorg, som blev godkänd utförare gentemot Härnösands kommun och började växa snabbt.
– Det låg rätt i tiden, eftersom lagen om valfrihet nyss hade gått igenom, så att privata aktörer kunde vara med i upphandlingar om service och omsorg. Jag var jättenervös från början och behövde anställa vårdpersonal direkt, men det tog tre veckor så fick jag min första kund.
De första tre åren beskriver hon som ett maraton:
– Vi ökade oerhört snabbt. Nu växer vi sansat och gör inget för att utöka, utan satsar på att hålla hög standard. Vi vill ha små team med god kundkännedom, och att samma personer ska komma till samma kund.
Modern omsorg har cirka 130 kunder och 60 personer på lönelistan. Angelica äger fortfarande bolaget, men har lämnat över driften:
– Jag behövde dra ner på tempot för ett par år sedan, eftersom jag även pluggade, så jag anställde en enhetschef. I samband med det köpte jag mitt första kråkhus! I flera år hade jag velat investera i fastigheter och jag tycker det är kul att renovera och inreda.
Dra ner på tempot, alltså … Huset med sex lägenheter, på Tullportsgatan, var i väldigt dåligt skick. För ungefär ett år sedan blev det färdigrenoverat. Sedan dess har Angelica köpt två hus till, som är halvklara. Fasaden är fixad på det ena, ett grått hus som man ser när man kör in i stan förbi Ica Maxi.
Just nu jobbar Angelica för fullt med att starta en medicinsk skönhetssalong som öppnar på Skeppsbron i februari. Hon driver ett utbildningsföretag och Royal Solutions, som jobbar med hushållsnära tjänster och uthyrning av exempelvis gräsklippare och byggnadsställningar. I Bejte Fastigheter jobbar hon vidare med att rusta upp före detta kråkslott och i Modern omsorg med att hjälpa folk i hemmet. Dessutom hjälper hon även en vän att starta ett hotell.

Att hjälpa människor är en viktig del i hennes liv. Angelica kommer från en destruktiv relation och har barn med en missbrukare.
– Då var jag medberoende och kunde inte ens ta hand om mig själv. Genom att gå många olika utbildningar och därigenom jobba mycket med mitt medberoende har jag lärt mig att ta hand om mig själv först, innan jag hjälper andra. Jag jobbar mycket med utanförskap, till exempel för att hjälpa nyanlända och före detta missbrukare. Meningen med livet tycker jag är att hjälpa människor att växa och känna att de är värda något.
I framtiden vill hon göra något i större skala, mer långsiktigt och hållbart, men vet inte riktigt hur:
– Jag vill lämna världen efter att ha gjort den lite bättre.
Angelica hoppas också kunna köpa hus i Albanien, hennes sambos före detta hemland.
– Det vore skönt att kunna bo någon annanstans vintertid, även om jag älskar Härnösand och absolut ser att jag kommer att vara kvar. Det är jättebra för barnen här, nära till allt och mycket billigare än i större städer. Möjligheter finns överallt – det gäller bara att ta vara på dem!

Angelica Lindberg

Ålder 36
Bor På Murberget
Familj Tre barn på 8 månader, 9 år och 12 år, och sambo
Gör Entreprenör

Artikeln publicerades i Yippie 11 2019 på sidan 52