Näringsliv Yippie 9 2020

Hultin siktar på 100 Mkr

Foto Anders Eliasson

En favorit till priset i många år. 2020 blev Erik Hultin till slut Årets företagare i Härnösand.
Och nu siktar 57-åringen högt med sitt företag Kaffepunkten.
– Inom fem år ska vi omsätta 100 miljoner kronor.
Hans företag importerar omkring 150 ton kaffe varje år. Ett snabbt överslag säger att det dricks tolv koppar Kaffepunkten-kaffe varje minut – dygnet runt, året runt.
Företaget drivs enligt franschisekoncept och hans återförsäljare sysselsätter 20–25 personer i Sverige. Dessutom finns återförsäljare i Danmark, Norge…
– Och Finland startar upp precis nu, vilken dag som helst, säger Erik.

Han har, med några avstickare, jobbat i kaffebranschen sedan 1989. Det företag som idag är Kaffepunkten startades som ett importföretag, men det var när verksamheten slog in på kaffespåret för ungefär tio år sedan som det började gå riktigt bra. Den ställning företaget har idag har man uppnått genom att målmedvetet återinvestera de pengar som tjänats in.
– Det är ren organisk tillväxt. Vi har fortfarande inte ens en checkkredit. Vi står väldigt stabilt. Men jag är nog en dålig kund för bankerna, haha!
Vad är nyckeln till framgången?
– Bra smak, rimlig prissättning och sedan kan jag nog säga att vi är den mest flexibla aktören i branschen.

Och det finns ett intresse för mer än affärer. Erik Hultin är verkligen nördigt intresserad både av sitt kaffe, och av att utveckla saker.
– Det började med att jag fick nordisk agentur på en italiensk maskin och började rota runt med dem där nere. De var inte så intresserade i början men sedan fick de förtroende för mig och nu är jag inblandad i utvecklingen. Tillsammans med programmerarna hos Tieto Enator har vi byggt in Swish i maskinerna så med hjälp av en app i telefonen går det att betala och hämta sitt kaffe utan att röra maskinen. Bra i coronatider! Den här italienska fabriken har blivit lite av en lekstuga där jag får prova olika idéer. Och det behöver inte handla om kaffe. Bland de senaste grejerna är att de efter våra specar har tagit fram en alkogeldispenser där du pumpa ut alkogelen med hjälp av en pedal.
Du tycker verkligen att det här är lika kul efter tio år.
– Det är ju vansinnigt roligt! Vi är fortfarande en av de små aktörerna storleksmässigt, men vi är topp tio i Sverige och närmar oss topp fem.

Trots pandemi och nedstängda arbetsplatser pekar kurvorna uppåt för Kaffe­punkten och i somaras undertecknade företaget sin enskilt största order någonsin. Maskiner för en miljon ska installeras och tio ton kaffe per år ska säljas.
Det går bra nu, och målet att omsätta 100 miljoner inom fem år är rimligt, tycker Erik Hultin.

ERIKS EGNA VINNARE

Yippie gav Årets företagare möjlighet att själv sätta spotlighten på några spännande och duktiga Härnösandsföretag. Tre–fem företag var planen, men Erik Hultin ju ville lyfta så många fler, så here we go:
Peckas Tomater måste ju nämnas. Det de har gjort är imponerande. Ett häftigt företag på samma sätt som Logosol och Absolicon. De är dessutom väldigt bra ambassadörer för Härnösand. Som goda ambassadörer kan vi också räkna till exempel Westerlinds och Skidstahus. Sedan vill jag nämna Alrico, en doldis som förtjänar mer uppmärksamhet. Det är en av de större leverantörerna till leksakshandlarna i Sverige – hur många Härnösandsbor har koll på det?
Inom handeln finns det många som gör det bra. Jag tycker att man på Cityexperten i alla år varit väldigt lyhörda och duktiga på att ta hand om kunderna.
Bland hantverkarna finns det två stora VVS-firmor, Bylunds och Comfort, som är väldigt bra…
I andra branscher? Många krögare gör det väldigt bra, men jag tycker att Brygghuset är väldigt intressanta. Fredrik Persson kommer hit med sina meriter och tar nya grepp – det är roligt. Av mindre företag tycker jag att Ulrika Ekebro som var min medtävlare om Årets företagare-priset driver också ett extremt välskött och intressant företag. Och sedan vill jag nämna ”min” entreprenör i Härnösand, Kaffefalken, som bara fortsätter att växa.
Jag skulle kunna hålla på väldigt länge för det finns väldigt många duktiga företagare i Härnösand.”

Artikeln publicerades i Yippie 9 2020 på sidan 10