Näringsliv Yippie 8 2021

Kaffecowgirl med stora mål

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Vägen slingrar sig ut på landet, förbi Stigsjö kyrka, genom skogen, blir till en grusväg och når snart de vida slätterna där en cowgirl utan kor bor, mitt ute i Vilda Västernorrland. Här ligger Spillböleranchen och här bor Michaela Ahlberg, som precis häller upp en rykande kopp kaffe av det egna nystartade märket.

I två år har Michaela och sambon Jonas bott på ranchen. Tvillingarna Hailey och Hilma är ett år och nio månader och vandrar runt fritt, med viss uppsikt från farmor som lånar ett sommarhus på tomten.
Spåren från Vilda Västern syns här och där: vagnshjul, kohud och cowgirlhattar, men det ska bli mer. Och det är ingen ploj, inte bara inredning, utan hennes liv. Hattarna har Michaela använt i jobbet på en ranch i Australien och nu håller hon på att förverkliga sin dröm:
– Vi är inte det typiska svenska lantstället, utan det här ska bli en Westernstad! Nu är det Bullerbykänsla med röda hus med vita knutar. Det ska bort och ersättas med brunt och liggande panel. Inga typiska trädgårdsmöbler i plast eller metall, utan gediget byggda trämöbler.

Michaela kollar igenom kartong av sitt kaffeverk.

Intresset för Vilda Västern startade tidigt:
– Jag var nio år när min lillebror föddes och när mamma var föräldraledig upptäckte hon serien McLeods döttrar, och jag började titta med henne. Den handlar om tjejer i Australien som driver en ranch och jag kände att jag ville leva som de.
Ett visst intresse fanns i familjen. Det spelades country hemma och de åkte till High Chaparral många gånger, något Michaela fortsatt med som vuxen.
– Vi hade en samling hattar hemma, men det var inte på blodigt allvar. För mig, däremot, föll alla pusselbitar på plats i och med ”McLeods döttrar”. Jag har sett alla säsonger minst sex gånger och det var på grund av den serien som jag åkte till Australien för att jobba på ranch när jag var 20.
Hon hade bara en enkelbiljett, bodde på vandrarhem och reste runt tills hon hittade en ranch där hon fick jobb.
– Det var precis som i serien. Man gick upp tidigt, sadlade hästarna och red ut. Det kunde ta tre timmar att rida ut till där korna fanns; det var gigantiska områden. Man jobbade till häst, till exempel med att samla in korna och kolla vilka som var magra. De fick gå till en annan hage för att äta upp sig.
Michaela är inte någon hästmänniska, utan det hon gillar är att jobba. Och hon har jobbat mycket i sitt liv. Redan som liten hjälpte hon till i sin farbrors gårdsbutik och så snart det var lagligt tog hon avlönade jobb. Allt för att jobba mot målen: att kunna köpa skoter, bil och en egen ranch.

För bara några veckor sedan började Michaela lansera sitt varumärke Spillböleranchen och den första produkten därifrån, ett eget kaffe, med tillhörande träskopa.
– Att ha något eget på sidan av mitt ordinarie arbete är något jag verkligen trivs med, då jag på fritiden inte sysslar med någon annan typ av fritidsaktivitet. Företagandet har alltid varit en del av ”min hobby”.
Hittills har Michaela gjort reklam via sin YouTubekanal (sök på ”Michaela Ahlberg”) och Instagram. Hon packar kaffe i en lokal på gården, säljer för avhämtning och postar beställningar. Snart är hon redo att sälja via nätet.
Att det blev just kaffe var inte planerat från början. Michaela berättar:
– Jag har alltid gillat att vara kreativ och när jag nu behövde en produkt att sälja funderade jag först på att måla glas och sälja, men tankarna gick i olika riktningar. En natt var jag vaken med barnen, som inte kunde sova, och då bara kom det till mig. Jag såg framför mig hur vi packade beställningar och jag försökte se vad det var vi packade. Kaffe! Där är mina kunder, tänkte jag.
Hon började söka på internet den natten, googlade ”Hur gör man eget kaffe?” Eftersom Michaela inte drivs av odlingsintresse var det perfekt att så småningom hitta en kontaktperson som hjälper andra att skapa egna produkter och knyter ihop hennes företag med bönder i olika länder och med rosterier.

Kaffe och skopa i symbios.

Kaffet började tillverkas enligt hennes önskemål och hon fick provsmaka ett antal gånger. Det var för strävt, för milt.
– Till slut hittade vi ett kaffe som känns rätt! Det är mellan mellanrost och mörkrost, gjort av bönor från tre länder och har en lätt chokladunderton, alltså inte en konstgjord smaksättning utan naturlig. Jag älskar choklad och kaffe, så för mig känns det perfekt!
En andra produkt har också tillverkats, en träskopa för rätt mått, med Spillböleranchens logo, en tjurskalle med SR inbränt i pannan.
Hon hoppas på att ranchen kommer att bli ett besöksmål i framtiden, med en butik för kaffet och andra produkter, kanske i ett litet häbbre som finns på gården.
– Det kommer att bli mycket jobb, och jag kommer aldrig att kunna uppfylla min dröm helt och hållet, att både ha en jättestor ranch och en vinter med snö. Däremot kommer jag att kunna uppfylla min verklighetsbaserade dröm, att ha en frizon och vara cowgirl här på Spillböleranchen.

Michaela Ahlberg

ÅLDER 27 år.
FAMILJ Sambon Jonas Törnberg, 27 år, barnen Hailey och Hilma, 1 år och 9 månader.
BOR Spillböleranchen.
GÖR Cowgirl och Vilda Västern-entreprenör, jobbar som säljare på HEMAB.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2021 på sidan 20