Näringsliv Yippie Jul 2020

Jordnära

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Onega Flora kanske är något av en doldis bland stadens florister, men besökarna strömmar till Industrigatan när kvinnan bakom företaget, Onega Dahlgren, har en utställning i adventstid med sina unika arrangemang. Utomhus, förstås, med tanke på coronaläget.

Onega Dahlgren har bott i Härnösand i 20 år och haft sin firma Onega Flora på Industrigatan i sju år. Hon började sin blomstrande bana genom att plugga till florist på Nordvikskolan, tog gesällbrev och fortsatte sedan med studier och många års erfarenhet för att kunna få mästarbrev i Norrköping.
När besökarna kommer till utställningen möts de av en helt mossklädd stol och en trädskapelse som ser ut att kunna promenera iväg när som helst med sina rötter. Många av arrangemangen ser ut att vara hämtade direkt ur skogen, med mossa, kottar, pinnar, bark och riktiga svampar.

Tomtar som är allt annat än vilse i mossbollen.

Hon visar en av de handgjorda bollarna hon använder som grund till sina kreativa skapelser och förklarar att hon gör dem av torra löv och sytråd. När hon fäster saker på de dekorerade bollarna, som symboliserar Moder Jord, använder hon tandpetare av trä.
I det som andra kallar skräp ser hon gratis material:
– Enkelhet är viktigt för mig och att jobba ekologiskt. Om en sådan här boll hamnar i skogen bryts den ner helt och hållet med tiden! Man kan också använda bollarna hur länge som helst. Samma boll som används till jul kan kläs om och användas igen till påsk, till exempel med fjädrar och ägg.

En stol som även passar mossiga personer.

I vanliga fall reser Onega Dahlgren mycket, både inom Sverige och utomlands, för att undervisa andra i konsten att binda unika blomsterarrangemang. Hon har bland annat jobbat mycket i sitt tidigare hemland Ryssland, men nu när covid-19 satt stopp för resandet har hon fått ändra fokus och stanna mer på hemma­plan.
– Jag gör många brudbuketter, exklusiva arrangemang till begravningar och har kurser för att ge inspiration. Det jag tycker mest om är att designa och skapa ovanliga saker som överraskar folk. Vanliga grejer finns överallt!

 

Speciellt för Yippies läsare:

Skapa Onegas äpple i lingonblad

Material: Äpple, lingonris och knappnålar

  • Börja längst upp på äpplet och nåla fast fem lingonblad med spetsarna neråt, som en stjärna. Tryck in nålarna helt.
  • Fyll mellanrummen med fler lingonblad och nåla fast dem så att de överlappar de andra lite.
  • Fortsätt att nåla fast blad i regelbundet mönster, uppifrån och ner, tills hela äpplet är täckt.
  • Använd äpplet som ensam dekoration, till exempel på en bricka, eller fyll en skål.

Äpplet kommer med tiden att torka och bli lätt och bladen kommer att ändra färg från grönt, till rött och svart.

 

Onega Dahlgren

Ålder 52 år.
Bor I villa på Talgoxe­vägen.
Familj Man.
Gör Florist och floristlärare.

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 20