Näringsliv

Sol ute – el i sinne

Text & foto Karin Pettersson Skarby

Fler bilder:

Evelina Dahlin bor med sina tre barn på Flöjtgatan i Gånsvik. När vårsolen reser sig högre över horisonten börjar högsäsongen för solpanelmontörer och Solenergibolagets montageteam i Härnösand, Kristin Björkebäck, AnnaCarin Ahde och Tomas Frejarö, kan starta upp sin verksamhet.

Evelina Dahlin är Solenergibolaget i Härnösands första kund.

Avbetalningstiden för ett solpanelanlägg är mellan sju till nio år, beroende på förutsättningar. Evelina 12 solpaneler på ungefär 20 kvadratmeter kommer att producera ungefär 4000 kilowattimmar per år. Hon har även en luftvärmepump, som är en bra kombination med elproduktionen från taket.

– Jag har tänkt på det ett tag, det är bra för miljön och framtiden och på sikt även bra ekonomiskt. Solpanel är ett naturligt val utifrån mina värderingar. När Solenergibolaget etablerade sig här i Härnösand var det inte främmande – det var egentligen klockrent, säger Evelina.

Solenergibolag1 Sverige AB har sitt huvudkontor i Östersund. I februari i år blev företagets filial i Härnösand sjösatt och i början av mars byggde montageteamet med Kristin, AnnaCarin och Tomas alltså sin första anläggning på Evelinas tak.

– Det gick bra, vi blev färdiga under dagen, berättar montören Kristin Björkebäck dagen efter.

Magnus Petsen, som driver Solenergibolaget, är även utbildningsledare på Yrkeshögskolan i Härnösand, på Heta Utbildningar där det går att utbilda sig till montageledare för solpaneler. Det är en yrkesgrupp som det är stor efterfrågan på i branschen. Montageteamet i Härnösand träffades genom den heta utbildningen. Kristin, Tomas och Maria gick utbildningen hösten 2020 och AnnaCarin går utbildningen nu.

Varför har just ni fyra bestämt er för att jobba ihop?

– Min personliga drivkraft är att värna om jorden, och nu råkar vi ha något som flyger uppe i skyn varje dag som ger förnyelsebar energi timme ut och timme in. Det är dags att använda den, svarar Kristin.

Hur ser marknaden ut?

– Att det lönar sig med solenergi har man insett även här i Norrland, till och med helt uppe i Norrbotten, och vi har tekniken. Efterfrågan har exploderat. Det är väldigt spännande.

Är det ovanligt med kvinnor i branschen?

– Ja, det är det onekligen. Jag tror att vi kan stå för något annat som inte riktigt existerar ännu och troligen appellera flera slags kunder.

Mitt företag
  • Solenergibolaget1 Sverige AB har startat filial i Härnösand.
  • Kristin Björkebäck, Tomas Frejarö, Maria Månsson och AnnaCarin Ahde är Solenergibolagets montageteam i Härnösand.