Kultur & nöje Yippie 2 2016

Chabbe går på topp

Tio minuter efter att alla papper var skrivna och Sågverket bytt ägare kom telefonsamtalet. ”Grattis! Ni har kommit med i White Guide som en av
Sveriges 600 bästa restauranger”.
– Det var otroligt häftigt att få det erkännandet. Det känns verkligen som om vi lämnar med flaggan i topp, säger Charbel Gabbour.

White guide
• Är Sveriges mest prestigefyllda restaurangguide
• Utser årligen Sveriges 600 bästa restauranger genom anonyma besök på nästan 800 restauranger
• Skapades 2004 genom en
sammanslagning av restaurangguiderna Gourmet 199 Bord och Vägarnas Bästa.
• Arbetar för att utveckla den
nordiska restaurangkulturen
genom att kontinuerligt utvärdera restaurangutbudet

Charbel ”Chabbe” Gabbour sitter i Sågverkets matsal och det är bara någon vecka kvar innan han och David Fahlén ska lämna över till den nya ägaren Annika Grenje. Chabbe och David har drivit Sågverket i drygt tre år och har varit med om en fantastisk resa. Redan första sommaren blev en succé gästmässigt. Dessutom fick de mycket medial uppmärksamhet för ställets personliga stil och atmosfär. Och så har det fortsatt.
– Vi har landat i kostymen och har numera bra koll på hur många besökare vi kan vänta oss vid olika tillfällen. Vi har också lyckats snäppa upp oss för varje år, både när det gäller maten, serveringen, miljön och allting, säger Chabbe.

Charbel "Chabbe" Gabbour

Utmärkelsen i white guide gäller också hela upplevelsen, inte bara maten. Redan sommaren 2014 ringde någon från guiden och ställde lite frågor till Chabbe.
– Då sa jag, även om det inte var rent ut, att vi inte ville bli bedömda. Jag var väl rädd för att misslyckas.
Sedan tänkte han inte mer på det, så när beskedet kom i januari var han helt oförberedd.
– Bedömarna var tydligen här någon gång i somras, men vi har ingen aning om när och vilka det var. Men vi hade många magiska kvällar i somras när precis allt fungerade, så det var väl någon av dem.
Det är Chabbe som har haft huvudansvaret för maten på Sågverket, trots att han varken är utbildad kock eller hade någon yrkeserfarenhet sedan tidigare.
– Men jag har alltid haft en stor kärlek till mat. Nyligen hittade jag ett tidningsklipp där jag hade vunnit en kocktävling på högstadiet. Det kom jag inte ens ihåg innan jag såg det nu.
Ungefär då, när han var 12-13 år, blev hans mamma sjuk och han fick ta ett allt större ansvar för matlagningen hemma. När han flyttade hemifrån i 20-årsåldern blev hans lägenhet ett hängställe där han lagade frukost, luncher och middagar till sina vänner.
– Jag ville, men vågade aldrig söka till sådana där amatörkockprogram på TV.
Men starta restaurang så småningom, det vågade han.
– Ja, men hela Sågverket är uppbyggt på gott självförtroende kombinerat med en ödmjuk inställning inför uppgiften. Hela tiden har vi frågat oss vad som är det värsta som kan hända. Och då blir det inte så farligt.

Men nu är det alltså slut och dags att ta en paus för första gången på många år. Hur lång den blir återstår att se.
– Det kanske räcker med två veckor på Bahamas eller så behöver jag flera år och något roligt jobb att landa i. Men både David och jag är entreprenörer och kommer säkert att göra nya saker så småningom.
Sågverket lades ut till försäljning redan för snart två år sedan.
– Vi har haft många spekulanter och fått bra erbjudanden, men vi har inte haft bråttom. Vi ville känna att det var rätt person också. Och det gjorde vi nu.
Men kanske borde de ha väntat lite till, typ en kvart.
– Ja, hade vi fått samtalet från White Guide en kvart tidigare hade vi kunnat höja priset, säger Chabbe med glimten i ögat.

 

Läs om Sågverkets nya ägare:

>>> Hon tar över Sågverket

Artikeln publicerades i Yippie 2 2016 på sidan 28