Kultur & nöje Yippie 11 2015

Lars-Åke och det goda livet

Text & foto Joel Lindström

Fler bilder:

Rock’n’roll–bandet Krantz&Krantz, biltävlingen Krantz Challenge och den egna biltidningen worldkustom.com. Det har varit ännu en hektisk vår och sommar för Lars–Åke Krantz. Men nu lugnar det ner sig. Den 13 december drar han till sitt hus i Florida.
– Det är en perfekt semester, säger han.

Längs grusvägen i Byn, 3 kilometer norr om Gussjön, lever Lars–Åke Krantz det goda livet. På gården står en vit Dodge Ram som skvallrar om hans intresse för amerikanska bilar.
Lars–Åke öppnar dörren till det stora, vita huset och hälsar välkommen.
– Jag trivs här och skulle aldrig kunna bo i Stockholm, berättar han. Det som lockade mig hit var lugnet och utrymmet. Det är det här som är Sverige för mig.
Ursprungligen kommer Lars–Åke från Ullånger. Det var där han som fyraåring för första gången kom i kontakt med den amerikanska kulturen.
– Mina äldre bröder jobbade som sjömän och kom ofta hem med vinylskivor från andra sidan Atlanten. Beach Boys och Elvis, det var häftigt.
I tioårsåldern såg han för första gången en amerikansk bil och fastnade direkt för de stora formerna och de kromade listerna.
– Den såg ut som ett rymdskepp och var något helt annat än Amazon och PV. Jag gick runt den där bilen i timmar och tittade.

”Det är här jag har det som allra bäst, säger lars-åke och slår upp portarna till det bruna skjulet”

En bit från huset står kallgaraget. Här förvarar Lars–Åke sina bilar under vintern.
– Det är här jag har det som allra bäst, säger Lars–Åke och slår upp portarna till det bruna skjulet. Där inne står två stora bilar. En gul Lincoln och en svart Chevrolet. Här spenderar Lars–Åke mycket tid, berättar han.
– Det är skönt att bara sitta här och titta på bilarna. De amerikanska bilarna har en själ på ett helt annat sätt än andra bilar. Utseendet och motorljudet från V8:an är det allra bästa med jänkarna.
För åtta år sedan, efter många år som speaker på olika bilträffar, såddes fröet till det som skulle komma att bli Krantz Challenge.
– Det händer ju ingenting på klassiska bilträffar. Man kommer dit, ställer bilen, domarna kikar på den och sedan åker man hem. Så har det sett ut sedan 1976. Så jag satte mig på stranden i Gussjö och skissade på en tävling där bilarna är i rörelse och publiken bestämmer. Som Körslaget, fast på hjul.
Åtta år senare turnerar han Sverige runt med sin biltävling. Nio städer får besök av Krantz Challenge under sommaren. En av dem är Rättvik och den populära Classic Car Week.
– Det är enormt stort och hedrande att få vara med där på prime time med Superfinalen på lördagen.

Också här hemma i Härnösand är Krantz Challenge ett populärt evenemang.
– Hela idén handlar om delaktighet och transparens. Det är därför det har blivit så stort, berättar Lars–Åke som också har ett stort intresse för musik. På gården står den blå turnébussen med Krantz&Krantz i stora vita bokstäver. Familjebandet har en 20–årig historia.
– 1994 började jag lära mina barn att spela, och på den vägen är det, berättar han. 2005 startade vi bandet. Då var det jag och mina tre barn. När vi åker runt med turnébussen gör vi det som familj. Det är det absolut roligaste med Krantz&Krantz.

I flera år har han arbetat som frilansreporter för några av Sveriges största motormagasin.

Via en liten bro och över det stora, vita husets tak tar man sig till vinden, där Lars–Åke har sin arbetsplats. I flera år har han arbetat som frilansreporter för några av Sveriges största motormagasin.
– Jag gillar skrivandet eftersom jag uppskattar mötet mellan människor, säger Lars–Åke som nu även startat en egen webbaserad tidning, worldkustom.com.
Till största delen är det amerikanska bilar i tidningen, men ibland smyger sig en och annan Volvo in.
– De artiklarna är väldigt populära, erkänner Lars–Åke som arbetar hemifrån under sommaren och våren. Vintrarna spenderar han i sitt hus i Florida, där han stannar till påsk. Huset köpte han 2009.
– Det är en enplansvilla på 150 kvadrat som ligger i söderläge och har pool, det var det jag var ute efter. Varje år vid lucia åker jag dit, det är en perfekt semester. Men jag jobbar på en hel del där också. Då åker jag runt och träffar människor som är lika frälsta som jag när det kommer till amerikanska bilar.
– Jag lever det goda livet. Jag försöker alltid se det positiva i tillvaron och jag har ofta anledning att vara väldigt glad.

Lars–Åke Krantz

Ålder 57
Bor Villa i Gussjö
Gör Frilansreporter, musiker och underhållare
Familj Frun Lilian och de tre vuxna barnen Alfred, Ellen och Gottfrid

Artikeln publicerades i Yippie 11 2015 på sidan 34