Härnösand Yippie 4 2017

Shadiya höll tal på biblioteket

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Shadiya är 7 år, men redan engagerad när det gäller orättvisor och barns liv. Nyligen höll hon ett tal på biblioteket med temat ”Ge ett barn hopp”, som också är namnet på den organisation hon vill starta när hon blir äldre.
Det började en dag när hon klagade till sin mamma över att hon var trött på att gå och frågade varför de inte har någon bil, när alla kompisars familjer har det:
– Mamma svarade att jag ska tänka på alla barn som är fattiga, inte går i skolan och inte har mat. Hon visade mig bilder på internet och jag började nästan gråta när jag såg barn som inte ens har mat och kläder. Jag tänkte att jag ville hjälpa till.
Utbildning är en av de viktigaste sakerna, menar hon:
– Jag tycker att alla barn ska få gå i skolan, för då får man veta allt och sedan kan man skaffa jobb, tjäna pengar, köpa hus och allt man behöver.
Shadiya har bott i Härnösand i fyra år, men kommer från Sri Lanka. Dit längtar hon inte tillbaka:
– På Sri Lanka får inte tjejer jobba och de får slå barnen i skolan. Jag trivs mycket bättre här och det är mycket tryggare.

 

Gör mig glad När andra blir glada och när jag får presenter.
Gör mig ledsen Jag blir aldrig ledsen. Jo, när jag ser bilder på när barn är fattiga, men inte annars.
Det vill jag bli när jag blir stor Domare, för att det inte är så svårt och för att man kan hjälpa folk. En känd domare vill jag bli, för jag tror att det är roligt att vara känd.

Mina tre bästa saker
En bra familj, att vara i skolan och leka och pyssla, och mina doktorssaker. Jag har ett riktigt stetoskop som jag fick i present när jag hade talat på biblioteket och jag brukar lägga mamma och syskonen ned, lyssna på hjärtat, ge sprutor och göra bandage. Mamma brukar få en stor spruta och till syskonen har jag en liten spruta.

Shadiya Imran

Ålder 7 år
Bor Klarinettgatan
Familj Mamma, pappa, två yngre systrar och en lillebror
Gör Går i förskoleklass på Gerestaskolan

Artikeln publicerades i Yippie 4 2017 på sidan 19