Sport & fritid Yippie 5 2016

3ixigt värre

Text Joel Lindström Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

Swedentrick3rs är killarna som filmar tricks och lägger ut på nätet. Yippie hängde med när gänget försökte sig på ett alldeles nytt trick –  Backflip 720. Vill du se tricket? Kolla deras Instagram @swedentrick3rs!  

”Vi funderade på vad vi skulle heta, och fick tips om det här namnet. Vi tyckte det var nice!”

Vid en dator i ett pojkrum på Lidgatan står fyra unga, drivna killar. Här bor Jonathan Holmström och som så ofta har han besök av bästa vännerna Ludwig Frankzén, Max Näs-Linse och Simon Larsson. Idag ska de komma på ett nytt trick som ska filmas och läggas upp på Instagram.
– Vi träffas ofta och kollar på nätet efter inspiration. Ofta kollar vi på mobilen, men ibland också på datorn, berättar Ludwig.
På sig har de likadana turkosa hoodies med tryck. Över bröstet står det ”Swedentrick3rs” med stora bokstäver. Det är namnet på den grupp de själva bildade för lite mer än ett år sedan.
– Vi funderade på vad vi skulle heta, och fick tips om det här namnet. Vi tyckte det var nice!, säger Simon Larsson och får medhåll av de andra.
Att namnet, med en trea istället för e, inte är taget ur luften är tydligt. En av inspirationskällorna finns faktiskt här i närheten. Den här eftermiddagen tittar de nämligen på Örnsköldsvikskillarna Xtr3m3Flip3rs Youtubekanal som har 150 000 följare. De har blivit kända för att göra olika typer av tricks både på och utanför studsmatta.  I ett av filmklippen gör det gänget, som är några år äldre, trick i Skuleskogen.
– Jäklar vad bra de är, säger de när en av grabbarna på datorskärmen gör en Triple Backflip på studsmatta. De andra håller med.
Precis som sina förebilder filmar Swedentrick3rs, som till vardags går femte klass på Gerestaskolan, sina trick och lägger ut dem på Instagram.
Max Näs-Linse tar upp mobiltelefonen och knappar in sig på deras Instagram för att visa.
– Lite mer än 700 följare har vi, kommer han fram till.
Han visar några av inläggen. Det är några tricks på marken, med tydlig inspiration från parkour som Simon tränar. Andra är tricks på studsmatta och volter från trampolin på Simhallen.
– Vi gör även trickshots där vi kastar saker och försöker träffa ett föremål, berättar Jonathan.
När de filmar använder de oftast mobiltelefon, men de har flera andra kameror.
– Vi har en systemkamera och tre actionkameror också.
När de spelat in tricken klart för de över filmen till datorn och redigerar materialet i redigeringsprogrammet Imovie.
– Vi klipper filmen, lägger på musik och olika effekter som slow motion, berättar de och får det att låta som att det är världens enklaste grej.
Än så länge har killarna mest skapat kortare filmer, mest för att Instagram inte tillåter filmklipp som är längre än 15 sekunder.
– Vi ska inom kort fixa ett Youtube-konto där vi kan lägga upp längre filmer som är runt tre minuter. Kontot ska vara uppe den här månaden, lovar Simon Larsson.

På Youtube och Instagram finns många sådana konton. Förutom Xtr3m3Flip3rs finns en mängd liknande grupper som gör trick och filmar. Där finns massor med inspirationskällor för grabbarna. En av dem är Rackartygarna, som är en av Sveriges absolut största extremsportgrupper. De finns både på Instagram och Youtube där filmerna visats totalt över 20 miljoner gånger.
När de besökte Härnösand under stadsfesten för två somrar sedan var killarna i Swedentrick3rs där.
– Vi pratade med dem, tog bild med dem och fick deras autografer. Det var stort!
När Youtubeklippet inne i det lilla pojkrummet på Lidgatan är slut vill grabbarna gå ut i trädgården för att visa sina skills. Idag ska de prova ett nytt trick, som de ännu inte filmat och lagt upp på Instagram.

I trädgården står en stor, blå studsmatta. Det är på den som grabbarna ska göra tricket. Det handlar om en backflip 720 och det är Ludwig som ska försöka sig på det.
– Gör en back 7:a Ludde, ropar killarna för att sedan förklara vad det innebär.
– Man gör en bakåtvolt och snurrar två varv åt sidan samtidigt.
Ludwig ställer sig på studsmattan och börjar värma upp.
– Kom igen nu, Ludde! Ropar de andra killarna som står vid sidan och tittar på. Jonte filmar med systemkameran när Ludwig sätter tricket med stor marginal.
– Yes, där satt den, ropar de andra killarna.
Det är så det låter, när de fyra bästisarna träffas och gör trick. De skrattar och har kul tillsammans. Max och Ludwig gick på samma förskola, precis som Simon och Jonathan. Alla bor de i området kring Geresta, de känner varandra väl och har umgåtts så länge de kan minnas. Även deras familjer är bra vänner och umgås mycket.
– Vi har samma intressen. Skidåkning, göra trick och filma, berättar de.
På vintrarna spenderar killarna mycket tid i skidbacken. För ett tag sedan gjorde familjerna en skidresa till Björnrike i Härjedalen.
– Där lärde vi oss bland annat lite nya trick på rails.
I skidbacken hämtas en hel del inspiration till nya trick.
– Där träffar vi ofta en massa kompisar som har lärt sig något nytt, och så testar vi det.
Vad de ska jobba med i framtiden är de osäkra på, men en sak är säker. De ska fortsätta med actionsport – tillsammans.
– Vi vill hela tiden utvecklas och bli bättre och bättre, säger Max och fortsätter.
– Det bästa med det vi gör är att känna pirret i magen när man gör tricks. Adrenalinet!
I sommar ska de på ett stort äventyr. I början av juni åker de på Snowcamp i Dalarna tillsammans, ett fem dagar långt läger där temat är just actionsport. Tanken är att ungdomar i alla åldrar ska få möjlighet att tillsammans med professionella instruktörer utveckla sina trick, sin koordination och kroppskontroll.
– Där kommer det en massa ungdomar från hela Sverige som har samma intressen som vi. Man kan bland annat åka skidor mitt i sommaren vilket ska bli kul. Vi kommer att göra en hel del filmer därifrån, berättar Simon.

3 bra nybörjartricks – enligt Swedentrick3rs

  1.  Framåtvolt
    – Det är det enklaste och minst läskiga. Börja med en kullerbytta på studsmattan och när du känner dig trygg, prova att göra den i luften. Sedan går det att utveckla den och göra den mer avancerad.
  2.  Bakåtvolt
    – Den är lite läskigare än framåtvolten eftersom man kastar sig bakåt. Men rent tekniskt är den lättare. Det är mer naturligt för kroppen att luta sig bakåt.
  3.  Side Flip
    – Det är typ som en framåtvolt fast åt sidan. Börja med att rulla snett över ryggen på studsmattan. När du känner dig trygg, prova att ta mer höjd. Ett bra tips är att börja med att landa på ryggen för att sedan kunna landa på fötterna när man fått in det.
Max Näs-Linse

Ålder 12
Bor Lidgatan
Familj Mamma, pappa och en storasyster
Gör Går femte klass på Gerestaskolan
Favorittrick Raila 360 grader på skidor

Simon Larsson

Ålder 12
Bor Lingonstigen
Familj Mamma, pappa och en lillebror
Gör Går femte klass på Gerestaskolan
Favorittrick Mollbergare på trampolin

Ludwig Frankzén

Ålder 11
Bor Hellzéngatan
Familj Mamma, pappa och en storebror
Gör Går femte klass på Gerestaskolan
Favorittrick Dubbel backflip på studsmatta

Jonathan Holmström

Ålder 12
Bor Lidgatan
Familj Mamma, pappa, en storebror och en storasyster
Gör Går femte klass på Gerestaskolan
Favorittrick Raila på skidor

Artikeln publicerades i Yippie 5 2016 på sidan 42