Nostalgibilden Yippie 8 2023

Tekniskt storfrämmande på Nybrogatan 1948

Text & foto Åke Dahlbäck

Månadens bild är ganska precis 75 år gammal, och det har varit ett litet detektivarbete att ta reda på lite mer om fotot. Bilden kommer från pappas negativsamling – jag var inte född när bilden togs, vilket troligen inträffade på förmiddagen en varm försommardag 1948.

Pappa hade fått jobb som ingenjör några år tidigare på vägförvaltningen i Västernorrlands län. Familjen flyttade upp från Stockholm och bytte det brusande storstadslivet mot en mellanstor residensstad.

Härnösand hade på den tiden drygt 15 000 invånare, vilket var jämförbart med Umeå, Lidingö och Södertälje, orter som vuxit betydligt på tre kvarts sekel. Pappa var intresserad av moderna uppfinningar så det var inte konstigt att kameran hängde med när det dök upp tekniskt storfrämmande.

Lennart Osterman grundade 1943 företaget Aero Service AB och tre år senare fick företaget kontrakt på att vara svensk generalagent till helikoptertillverkaren Bell. Det här var en pionjärtid för helikoptrar, och Ostermans såg till verkligen att göra reklam för sin verksamhet. 1947 levererade man ett amfibieflygplan av märket Republic RC-3 Seabee till Gunnar ”Spökis” Andersson, den tidiga efterkrigstidens mest kända piloten i landet.

Gunnar Andersson tjänstgjorde under andra världskriget vid F 4 Frösön och i Boden som mekaniker i flygambulanstjänst. Enligt myten hjälpte han dessutom norska motståndsrörelsen att flyga in förnödenheter, och det var förmodligen då han fick sitt namn ”Spökis”, efter de många rykten om ”spökflygare” (flög i normalt omöjlig flygväderlek) som fanns i omlopp bland fjällbefolkningen.
Därmed över till helikoptern som står på Nybrogatan vid gamla VA-huset. Den anlände från USA till Göteborg per båt och registrerades som SE-HAB den 22 oktober 1947.

Under ett flygtest några månader tidigare genomförde maskinen den första inomhusflygningen med helikopter i Sverige. Platsen var Mässhallen i Göteborg. Under sensommaren var gjorde maskinen filmdebut i en reklamfilm för Sparfrämjandet för att visa på fördelarna med ett flitigt och sparsamt leverne. Huvudrollsfigurerna var naturligtvis Spara och Slösa, och delar av filmen finns faktiskt på Youtube om man söker efter ”Helikopter i Västerdalarna för första gången”.

På ett annat negativ i rullen ser man fronten på en Seabee, märkt med VA i stora bokstäver. Jag gissar att det var ingen mindre än ”Spökis” som hade spakat sitt plan från Östersund för att göra lite reklam för Ostermans och Västernorrlands Allehanda. Helikoptern fortsatte sedan norröver för ett hyruppdrag för Bolidens Gruv AB. Den då ganska nybyggda linbanan från Kristineberg till Boliden skulle inspekteras och helikoptern skulle även användas för malmletning. Den havererade utanför Lysekil 28 juli 1954.
Det skulle varit kul att få höra åskådarnas reaktioner. Flygmaskiner på besök hörde inte till vardagen och en helikopter nog något av en sensation.

Artikeln publicerades i Yippie 8 2023 på sidan 12