Härnösand Yippie Julextra 2015

”Jag har ett spännande liv”

Foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Hon är konstnären, bildläraren och
storfiskaren som älskar sitt liv. Nu är Ann Larsson Dahlin aktuell med en utställning på Härnösands Konsthall, perfekt för ett avkopplande besök från julstöket utanför.

På de vita väggarna på Konsthallens övervåning hänger 40 akvarellmålningar. Intill delar av den Qvistska samlingen står Ann Larsson Dahlin. Glatt berättar hon om sin konst.
– Utställningen är jag i ett nötskal och speglar mitt måleri de senaste tre åren, säger hon.
–Att få ställa ut sina målningar på hemmaplan i den här vackra Konsthallen är fantastiskt. Jag har sett många konsthallar genom åren men aldrig mött en så vacker som denna med ljuset, närheten till vattnet och de välvda fönsterbågarna, säger Ann och berättar om hur utställningen är planerad in i minsta detalj.
– Det gäller att hitta vilka tavlor som passar i rummet och vilka som passar att hänga tillsammans. Bakom utställningen ligger ett stort arbete med komposition, att hitta en röd tråd genom hela upplägget.

ANN BERÄTTAR ATT HON är en inbiten naturmänniska. Hemma i Älandsbro har hon en egen grönsaksodling och hon älskar att resa runt och se sig om i världen. Där hämtar hon inspiration till sin konst.
– Jag vill gärna förmedla en känsla eller en stämning i mina målningar, såväl i interiörer som naturscenerier. När jag reser tar jag med mig minnesbilder som blir utgångspunkter i mitt måleri, säger Ann och visar några av bilderna som föreställer det isländska landskapet.
– Det är min tolkning från när jag reste runt på Island. Som akvarellmålare strävar jag efter att målningen får ett flyt med inte så mycket detaljer och tydlighet. Akvarellens särart är att den lämnar en del åt betraktaren att tolka.
Efter gymnasiet i Härnösand 1975 flyttade Ann Larsson Dahlin till Sundsvall för att studera vid konst- och miljöskolan. Där upptäckte hon akvarellmålningen.
– Akvarell är speciellt eftersom det lever sitt eget liv på papperet. Det gäller att få det helt rätt från början och det är väl därför som akvarelltekniken räknas som en av de svåraste. I akvarellmålning jobbar man mycket med vatten och det är inte alls som akryl eller oljemålning där man kan lägga täckande lager av färg.

TILL VARDAGS ARBETAR Ann Larsson Dahlin som lektor i bild på Mittuniversitetet. Där har hon varit i 18 år, men under de 35 åren som lärare inom bild har hon jobbat med bildundervisning inom högstadiet, gymnasium och folkhögskola.
Ann berättar att lärandet är något hon brinner för och att hon ofta försöker relatera lärandet till konsten.
– Färgteori kan ju vara rätt så tråkigt, men genom att konkretisera lärandet genom att koppla det till det jag gör blir det mer lättillgängligt.
Men framöver kommer hon att satsa mer på konsten. När Mittuniversitetet flyttar från Härnösand inför nästa hösttermin slutar hon som bildlärare.
– Att som bildlärare pendla mellan norr om Härnösand till Sundsvall funkar inte för mig. Dessutom känner jag att det, efter 35 år som lärare, kan vara dags att pröva något nytt.
de senaste åren har Ann visat sina akvarellmålningar vid flera stora internationella konstutställningar. 2014 deltog hon i Watercolor West i Los Angeles som är en jurybedömd akvarellutställning. Där tog hon hem 2:a pris av hundra deltagare.
– Los Angeles är det häftigaste jag varit med om med min konst. Jag trodde aldrig att jag skulle komma till USA med mina tavlor, och att få andra pris i en jurybedömd tävling är otroligt hedrande. Förutom det har jag varit i bland annat New Orleans och ett flertal gånger i Frankrike. Det är fantastiskt kul!

”Jobbet, fritiden, fisket. Allt är roligt. Nu när jag slutar som bildlärare går jag in i en ny period, men det blir en spännande utmaning.”

FÖRUTOM MÅLERIET är Ann Larsson Dahlin en inbiten fiskare.
– Jag är galen i fiske, berättar hon och tar upp mobiltelefonen. Hon visar en bild där hon poserar med en 14 kilo tung torsk.
– En vecka varje år åker jag och min man till en ö utanför Mo i Rana i Norge där vi fiskar nästan dygnet runt. Ibland rensar vi fisk till midnatt och äter middag efter det. Fisket är så kul att det är svårt att sluta för dagen. Förra året fick vi med oss 70 kilo filé hem!
– Jag tycker att jag har ett spännande liv. Jobbet, fritiden, fisket. Allt är roligt. Nu när jag slutar som bildlärare går jag in i en ny period, men det blir en spännande utmaning.
Och visst har Ann många spännande saker på gång. Hon hinner knappt avsluta den här utställningen innan hon tar med sig fyra akvarellmålningar och åker till Calais i Frankrike.
– Det är deras första Akvarellbiennal, och det är oerhört hedrande att bli utvald att delta där. Det ser jag verkligen fram emot.

Artikeln publicerades i Yippie Julextra 2015 på sidan 22