Härnösand Yippie 9 2016

Mitt jobb: Bengt Eckard trivs på Migrationsverket

Text Moa Sellgren Foto Pawel Maronski

”Det är en fantastiskt bra arbetsplats och det är verkligen skönt eftersom jag dagligen träffar människor som är i en jättesvår livssituation. ”

Det som lockade mig att jobba på Migrationsverket var först och främst att jag tycker om att jobba med människor. Genom tidigare arbeten i främst skolan har jag jobbat tillsammans med familjer som är i asylprocess och därför träffat boendeansvariga på Migrationsverket. På så vis hade jag ett hum om vad jag gav mig in på.

Tidigare var jag ledig en längre period. Jag hade ett företag igång nere i Västergötland, men senare avvecklades det och istället hamnade jag här då jag hittade jobb som boendeansvarig. Nu har jag jobbat på Migrationsverket sedan den 4 januari i år och jag trivs väldigt bra.

En helt vanlig arbetsdag börjar kl 8 med pappersexercis fram till morgonmötet kvart i 9. Sedan åker jag och min kollega till vårt arbetsområde i Utansjö och Veda. På måndagar sitter vi i receptionen och innan vi ens kommit dit sitter folk och väntar. De sökande kommer med frågor, brev och kallelser de behöver hjälp med. Förutom det så kontrollerar vi lägenheter för att se om något behöver felanmälas till hyresvärden. Vi hjälper också till med att byta glödlampor, städmaterial och andra praktiska saker och ibland så händer det att en lastbil med till exempel barnstolar ska lastas av eller att man ska hjälpa till med en flytt. Tillbaka i Härnösand är det dags för pappersarbete igen. På grund av flyktingströmmen så har vi ett annat arbetssätt nu än förr. Men det är mycket variation i jobbet, vilket jag gillar. Man blir sällan trött.

Det bästa med jobbet är mina kollegor och chefer. Det är en fantastiskt bra arbetsplats och det är verkligen skönt eftersom jag dagligen träffar människor som är i en jättesvår livssituation. Det är jobbigt att träffa människor som mår psykiskt dåligt. Ibland tycker de kanske att Sverige inte motsvarar deras förväntningar, de blir besvikna. Men med jättebra kolleger och chefer så kan man släppa det där och istället prata och skratta mycket. Det här är faktiskt den bästa arbetsplatsen jag varit på hittills!

Bengt Eckard

Ålder 46
Bor Härnösand
Familj Fru och ett barn
Gör Boendeansvarig på Migrationsverket

Artikeln publicerades i Yippie 9 2016 på sidan 51