Kultur & nöje Yippie 1 2020

Han sätter färg på Härnösand

Text Lennart Lundberg Foto Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

Dygnet har ju som bekant bara 24 timmar.
Men detta faktum är något som Hans Forsell från Härnösand har svårt att acceptera.
För han lever och arbetar som om dygnet hade betydligt fler timmar.

– Men jag sover lite mer nu än jag gjorde förr, säger Hans Forsell.

Klädd i en t-shirt med tryck från en av sina egna bilder med texten ”Kvitt kviddevitt motherfucker” sätter Hans Forsell tonen. Tatueringarna tittar fram under t-tröjan. Till detta bär han svart trilbyhatt, en av många huvudbonader i samlingen.
– Är man flintskallig så vill man gärna ha något på huvudet, menar han.
Och han har god koll på olika typer av hattar och deras ursprung.
– Jag är lite nörd. Samma sak var det när vi skaffade hund. Jag läste i princip alla Svenska kennel-klubbens beskrivningar av olika hundraser innan vi hittade den som passade oss bäst, säger han. Det blev en storpudel.
På dagarna har han ett jobb.
Visserligen på 80 procent. Men vid sidan av det arbetar han som författare, illustratör och bildkonstnär och driver sitt eget företag där han även säljer muggar och t-tröjor med tryck från bilder som han själv gjort.
Vi träffas på Bryggeriet i Härnösand, som har blivit Härnösands främsta musikscen. Förutom de egna arrangemangen används lokalen av Öbacka Jazz & Blues och andra musikarrangörer.
– Ungefär en gång i månaden är det Brew Club. Då spelar husbandet Brygget med en någon gästartist. I vår kommer till exempel The Moniker, Moa Holmsten och Bror Gunnar Jansson.
Och numera är jag en del av bandet, säger Hans Forsell.
Han målar under uppträdandet och låter sig inspireras av musiken.
– Många gånger säljer jag tavlan direkt på plats. Annars säljer jag via Instagram, Facebook eller min webbsida. Lokalen känns mycket Hans. Det är han som på väggarna målat de surrealistiska bilderna, inspirerade av motiv från Härnösand och från Höga Kusten.
– Jag är oerhört glad att Hernö Hantverksöl, som äger lokalen, lät mig gå loss på väggarna.
Och både de och besökarna verkar väldigt nöjda med hur det blev. Men att livemåla är på många sätt en annan sak. Sen en tid tillbaka gör jag inte längre några skisser i förväg utan låter musiken och känslan i stunden styra. Det är inte bara i Härnösand han livemålar. Han har också haft ett samarbete med en klubb på Scalateatern i Stockholm och har målat under livespelningar där.

Att det blir långa arbetsdagar är helt OK.
– Att måla ger ju också energi. Nu gör jag som jag själv vill och försöker inte vara till lags. Intresset för bild och ord har han haft sedan barndomen. Som ung var han med i knatteredaktionen på Västernorrlands Allehanda men ritade framför allt mycket serier. I tonåren blev serierna mörkare och tog upp existentiella frågor, ofta med en ganska rå humor.
Hans Forsell är född och uppvuxen i Härnösand. Men som så många andra så lämnade han staden efter gymnasiet. Det blev bland annat Malmö, Uppsala, Visby och Prag.
Men 2005 så ändrades livet.
Han träffade sin fru och flyttade hem till Härnösand. Och han började teckna och måla igen. Den första tavlan gjorde han till till sin blivande fru.
– Hon önskade sig en tavla som jag inte hade råd med. Men då tänkte jag att jag nog kunde måla en lika fin tavla själv.
Det visade sig vara ett riktigt antagande, som så småningom ledde fram till två utställningar på Lidingö. Ungefär samma sak var det med tecknandet. – Jag visade en teckning jag gjort mest på kul för min svägerska.
Hon sa ”Det där är bra. Lägg upp den på Instagram och se vad som händer.”
Nästan omedelbart hörde ett par personer av sig och ville köpa den som en print.
– Det var för övrigt den här bilden, säger Hans och pekar på tröjan han har på sig. Numera trycker han många av sina teckningar på bland annat muggar och t-tröjor för försäljning.
Instagram har varit en bra väg för att nå ut. Många av hans målningar har också hittat sina köpare den vägen.
Men han säljer också på lite mer konventionella vägar.
– I vår ska jag till exempel ha en utställning på Söråkers folkets hus.

Målandet är bara en del av Hans Forsells konstnärskap. Han har också nyligen kommit ut med en roman
som utspelar sig i Härnösand och i Höga Kusten.
– Idén har jag haft i 18 år men det var först för några år sedan som jag hittade rätt med hur jag skulle skriva den.
Jag har ofta tänkt ut precis allt, även exakta formuleringar, innan jag börjar. Det gör att jag kan skriva ganska snabbt och inte behöver sitta och ändra så mycket i efterhand. Skrivit, det har han gjort på nätterna när familjen sovit. Från början var han vaken för att kunna följa sin dotters blodsockervärden. Men nu behöver han inte vara vaken av det skälet. Men vanan att skriva på nätterna har han kvar. Det blir inte alltid så mycket sömn. Men framförallt ägnar han minimalt med åt TV:n och andra tidstjuvar.
– Vi har visserligen Netflix men det är inte jag som tittar.
Boken, ”Stora och lilla sanningen”, har en speciell stämning och vissa delar är ganska obehagliga.
Och uppföljaren som han nu börjat med kommer att bli ännu läskigare,
– Jag vill skapa en stämning som påminner om den i Twin Peaks.

”Jag har inte ens skickat boken till några förlag utan bestämde mig direkt för att ge ut den i egen regi.”


Även nästa bok
kommer att utspela sig i Härnösand och Höga Kusten. Det är ingen uppföljare i egentlig mening, men huvudpersonerna i den första boken kommer att dyka upp som zombie-figurer i den andra. ”Stora och Lilla Sanningen” har han givit ut på egen hand.
– Jag har inte ens skickat boken till några förlag utan bestämde mig direkt för att ge ut den i egen regi. På så sätt har jag full kontroll över produktionen. Den är tryckt i en begränsad upplaga om 871 exemplar och varje bok är signerad och numrerad.
– Om något förlag är intresserat så finns ju möjligheten till fler upplagor. Det är bara att höra av sig, skrattar Hans.
Att den första upplagan består av just 871 exemplar har två anledningar.
– Dels för att 871 är de första siffrorna i Härnösands postnummer, dels av ett annat skäl. Men det måste man läsa boken för att få reda på. Hittills har han bara fått bra återkoppling.
– Bland annat från Härnösandsförfattaren Annika Sjögren som ju skriver deckare. Och från många andra. Boken går även att köpa på Öbacka Bok i Härnösand och Tim (Falbe, bokhandlare på Öbacka Bok. Reds. anm.) håller på att läsa den.

Konstsamarbetet med Hernö Gin fortsätter. Den 10 februari släpps nya Hernö Botany Bay Dry Gin på Systembolaget, den tredje produkten i serien ”Interpretations” – och den tredje där Hans Forsell svarar för motivet på etiketten.

Hans bilder sprids också genom ett annat Härnösandsföretag, Hernö Gin. Detta efter att företagets ägare, Jon Hillgren, anlitat honom att måla under ett av företagets event när bartenders från olika länder gästat Hernö Gin.
Senare fick han även i uppdrag att måla tavlorna som pryder etiketterna på några av företagets exklusivaste produkter.
– Två är redan klara och den tredje, Botany Bay, släpps i februari, berättar han. Ironiskt nog startade samarbetet med Hernö Gin strax efter att han bestämt sig för att sluta dricka alkohol själv.
– Men jag gillade verkligen gin, på den tiden jag drack alkohol. Gin och grappa var mina favoriter. Under våren fortsätter arbetet. På dagar, på kvällar och på nätter. Och tröttnar, det gör inte Hans Forsell.
– Jag vill inte sluta med något. För mig är målandet, tecknandet och skrivandet lika viktigt. Naturligtvis drömmer jag om att en dag kunna leva på mitt skapande. Men jag tänker inte kompromissa med hur jag gör saker
för att nå dit.

Hans Forsell

Bor Villa på Bondsjöhöjden
Familj Hustrun Sara och dottern Ines
Husdjur Storpudeln Arty
Ser på TV Amerikansk fotboll (Världens bästa sport)
Favoritförfattare Eleanor Catton, Tove Jansson
Favoritfilm När Harry träffade Sally
Bästa band/artist The National, Pixies

Artikeln publicerades i Yippie 1 2020 på sidan 30