Näringsliv
”Vi kan förbättra oss”
Den första sommaren på Smitingen

Fler bilder:
Huttopias restaurang på Smitingen hamnade bokstavligen i hetluften direkt.
Projektledaren Hélène Bruand Lassale är både nöjd och inte.
– Jag är nöjd att det är gjort, att vi fått uppleva det och sett hur det kan fungera. Men vi kan förbättra oss. Det vet vi, lovar hon.
En värmebölja i flera veckor präglade sommaren på Smitingen med köer och väntetider på den nya restaurangen när folk strömmade till som mest.
– Det var ganska lugnt i juni, sen jättemycket folk i juli, och så blev det lugnare och lugnare i augusti. Det var spännande att se, vi hade ingen aning hur det skulle bli.
– Det var ju första gången i Härnösand, första gången i Sverige och första gången som Huttopia kör en restaurang utan camping, förklarar Hélène Bruand Lassale.
Juli var svettigast.
– Då hade vi lite svårt med personal. Vi hade inte räknat med att det skulle bli så mycket folk. Det måste vi förändra nästa år, fler som jobbar i juli och kanske mindre innan och efter.
– Vi upptäckte också att ha bara en kassa för mat och glass funkar inte så bra. Det måste vi också förbättra, funderar hon högt.
Bästsäljare på menyn var hamburgare och pizza. Mindre av det franska alltså, crêpes och galette?
– Crêpes är mest fika, jag hade inte förväntat mig mer, och galetten tar längre tid att laga. Under ruschen hinner man inte med så många.
– Men många uppskattar galette. Det kör vi hemma också typ en gång i veckan i familjen. Det är något vi saknar från Frankrike.
På dryckessidan lockade framför allt kall öl.
– Ölen gick ganska bra, när vi hade öl. Det tog slut och det var lång leveranstid, Vin var mindre populärt. Men vem vill dricka vin när det är varmt?
När vi ses en dag i mitten av september är himlen grå, det är 17 grader i luften och dimma drar in från havet.
Jag är först och ensam bil på parkeringen. Jag ser ingen husbil, ingen som campar och inte en endaste själ på stranden.
Ett par blöta rosa-vita skor utanför restaurangingången, Adidas, storlek 25, är enda tecknet på mänsklig närvaro.
Inom en halvtimme ändras bilden.
Ett österrikiskt par dyker upp, de är här ”to look”, bor på ett airb´n´b i stan, och snart anländer ett lite större sällskap med hemvister i Italien, Tyskland och Viksjö som undrar vad mer som finns att se i Härnösand med omnejd.
Strax efter sitter en barnfamilj och fikar på restaurangens trappa och lattjar med sin hund.
Så visst, Smitingens havsstrand lockar och drar även en höstdag som denna.
Helgen efter vår intervju stänger restaurang Bränning för säsongen. Hélène Bruand Lassale kan andas ut efter en sommar som inte alls blev som hon trodde.
Hon har ingen aning om hur många gäster och besökare det har blivit totalt.
– Jag skulle inte vara här alls. Jag skulle vara på kontoret och fixa det administrativa. Men jag fick hoppa in väldigt ofta. Då har jag inte koll. Jag fick stå i kassan och hjälpa till eller i disken, berättar hon.
Hélène är uppvuxen i Parisområdet. Pappa jobbade som projektledare inom måleri på ett byggföretag. Mamma var dokumentalist.
Maken Loick är från Alperna. Han och Hélène träffades som utbytesstudenter, i olika ämnen, i Borlänge 2011.
På den vägen är det.
Hélène pluggade färdigt inom European Tourism Management och hamnade på olika turistjobb i Lyon, i Paris och till sist på Höga kusten destinationsutveckling.
Där hjälpte slumpen – och Mia Karlsson – till och sammanförde henne med det franska företaget Huttopia när de började nosa på Smitingen och Härnösand.
Det ena gav det andra. I dag är Hélène Bruand Lassale den som håller i alla trådarna.
Huttopia klagar i varje fall inte hittills.
– Ägarna var här i augusti, de var väldigt nöjda med byggnaden. De sa redan när de var här första gången på Smitingen att det var en perfekt plats för en Huttopiacamping.
Huttopia är en internationell campingjätte. Det grundades 1999 av paret Céline och Philippe Bossanne.
Inspirationen kom från kanadensiska och amerikanska nationalparker, starten blev en liten lantlig campingplats i Alperna och i dag har man vuxit till uppemot 80 platser i Europa och Nordamerika, de flesta i Frankrike.
Nyckelord är naturnära och hållbart. Namnet Huttopia ger en ledtråd. Hutte betyder hydda på franska och utopi kan tolkas som ett drömsamhälle i perfekt harmoni.
Huttopias campare bor främst i specialdesignade stugor eller glampingtält. Det är också vad som väntar på Smitingen.
– Ja, lite både och. Men inte nästa år. Det blir 2027. Det behövs exempelvis kommunalt vatten, det är inte klart till sommaren 2026, uppger Hélène Bruand Lassale.
Ja, när blir allt klart egentligen?
– Bra fråga, Vi jobbar på det nu med kommunen. Vi hoppas ha i alla fall en del av campingen till nästa säsong. Inte alla stugor och så, men ställplatser.
En annan viktig pusselbit är en säkrare gång- och cykelväg till Smitingen, skild från trafiken på Gånsviksvägen. Det är i första hand kommunens huvudvärk.
Enligt planerna är vägbygget klart i slutet av 2026, den sista biten blir en sommarcykelväg på grus.
Huttopia känns inte som en dagslända. Smitingen är företagets första etablering i Sverige och kontraktet med Härnösands kommun löper på 35 år.
Om familjen Bruand Lassale blir kvar här i 35 år är en annan fråga.
Hittills låter flytten till Härnösand som ett lyckokast.
– Vi trivs väldigt bra. Barnen stortrivs. De frågar nu när det kommer snö. De vill bygga snögubbar, skrattar Hélène.
Inget ni saknar från Frankrike?
– Mat kanske, till exempel frukt och grönsaker. Här är säsongen så kort. Men jag saknar inte livet i Frankrike.
– Det är mycket bättre att bo här när man har barn. Nära naturen med hur många lekplatser som helst och man jobbar nära där man bor. Lyon är en väldigt fin stad men inte med barn.
Hon medger att sommaren blev något av en prövning.
– Jag kommer ju från turismbranschen, inte restaurangbranschen. Jag hade ingen koll på hur man driver restaurang. Det var nytt för mig. Och jättekul. Man lär av sina misstag.
Lite semester hann det också bli, med mamma och syster med barn på besök från Frankrike.
– Vi var lite i Härnösand, lite i Höga kusten, lite i trädgården och vilade. Och vi badade här på Smitingen den första augusti.
– Då kunde även min mamma bada, hon brukar bada i Medelhavet annars. Det var ju 22 grader eller kanske 23 i vattnet!
Och vad blir ditt nästa steg, efter Huttopia?
– Jag blir kvar så länge de vill ha mig, det är jättekul och nya grejer varje dag.
FAKTA
Namn: Hélène Rosaria Bernadette Bruand Lassale
Ålder: 38
Yrke: Projektledare
Familj: Gift med Loick Bruand, jobbar på Nordhydraulic i Kramfors, två söner, Martin, 6 år, nyss börjat förskoleklass, och Sasha, 4 år, går i förskola.
Bor: I villa på Maratongatan i Härnösand
Fritid: Gillar att vandra, spelar tennis, försöker springa lite, sprang Härnö Trail förra året
Alltid i kylskåpet: Ost
Aldrig i kylskåpet: Messmör, vi köpte det en gång, aldrig igen
HUTTOPIA STEG FÖR STEG
2021 En förstudie ”Smitingen camping & strandkoncept” presenteras
2022 Kommunen köper restaurangbyggnaden och ett markområde vid campingen
2023 Huttopia vinner upphandlingen och tilldelas en så kallad tjänstekoncession för camping fram till 2058
2024 Gamla restaurangen rivs och den nya börjar byggas
2025 Restaurang Bränning öppnar, inklusive konferensrum och omklädningsrum för allmänheten
2026 Huttopia öppnar nya ställplatser för husbilar, kommunen bygger cykel- och gångväg samt va- nät
2027 Året runt-öppen camping med stugor och glampingtält ska öppna, även plats för vanliga tält
0 comments