Reportage
Limoncello di Härnösand
Fler bilder:
Matilda Andersson vilar inte på hanen. Här jobbar den kreativa sidan hårt dag som natt. För när hon inte sitter som arkitekt på Afry, så testar hon smaker och nöjer sig inte förrän inspirationen nått det absolut bästa. Oavsett var i världen hon befinner sig.
På många sätt märks det att hennes intresse för arkitektur och formgivning har en dominans i hennes liv. Lägenheten är liten, men perfekt planerad. Kokböckerna syns på flera ställen och hon medger att många av dem absolut bidragit till inspirationen som resulterat i två helt nya produkter.
– Goda vänner, och matlagning som utmanar smakkombinationer, har länge varit ett intresse, säger hon.
Vännerna har en stor roll i sammanhanget. Det är de 5 vännerna, som bildat gruppen Odyssé och med hjälp ifrån familjeföretaget Bröderna Bommen i Njurunda, som de idag har utvecklat och lanserat en Limoncello och en Allorino. Jag tror att vi kan konstatera att det blev det lyckade resultat att kompisarnas Italieninspirerade era.
De blev så uppslukade att de tog sig dit på studieresa, och mycket riktigt, längs Amalfikusten hittade de det bästa citronerna för att tillverka Odyssé Limoncello.
– Vi var alldeles för nyfikna på hantverket runt tillverkningen att dessa smaker, så vi kunde inte annat än att åka ner till Italien och lära oss om allt som fanns att kunna, menar hon. Sedan fyller hon i; det märks absolut i smaken!
Allorino är också en likör, gjord på lagerblad, dessa hämtade från Sicilien.
– Det ska vara färska lagerblad, annars blir det inte rätt alls, menar hon och visar upp flaskan.
Färgen är imponerande grön och doften djup och, om jag får lägga en tolkning, nästan lite trollsk. Jag som inte ens visste att det fanns likörer på lagerblad, känner mig redan lite fascinerad över påhittigheten.
Men det är köket som bestämmer mest.
– Mat ska utforskas, sedan kan vi börja fundera ut vilken produkt vi vill ha ut av den “världen”. Vi lägger ner väldigt mycket forskning i våra projekt, säger hon.
Än så länge håller de sig till Italien, även om flera andra typer av kök rycker i deras intressen.
– Nu vill vi göra allt vi kan för att få ut de här på marknaden, men vi har lekt lite med tanken att sätta en liten ”jultouch” till kommande säsong, säger hon och ler lite försiktigt. Som att det är en hädelse att nämna “jul” så här när sommaren äntligen börjat spira.
De vackra kokböcker kommer från det asiatiska köket, och mellanöstern köket, och medelhavsköket… Här finns redan mängder av intresse som måste utforskas. Frågan är nog mest, var de styr kosan härnäst? Det är klart att de ska heta Odyssé, som de stora upptäckare de är!
Limoncello Sour
3 cl Odyssé Limoncello
2 cl gin
2 cl sockerlag
3 cl citronjuice
1 st äggvita
GÖR SÅ HÄR:
Blanda i en shaker och skaka UTAN is ca 30 sek Lägg sedan försiktigt i is och skaka drinken ytterligare. Sila ner i ett vackert glas. Njut! Självklart kan Limoncellon bytas ut mot Allorino.


0 comments