Hem & trädgård Yippie 4 2020

10 tips för vårträdgården

Foto Pawel Maronski

Äntligen är det dags för vårbruk i trädgårdar och på kolonilotter! Men vad bör man göra i trädgården i skarven mellan april och maj? Trädgårdsmästare Lena Nordlander på Norrlands Park & Mark tipsar.

1 Vårstäda. Ta bort grenar, kvistar och annat som blåst ner under senhöst och vinter. Kantskär rabatter och stötta upp buskar och träd där det behövs. Kratta gärna upp löv så att de inte kväver växtligheten som vill upp, men var inte så noggrann – lite multnande löv som ligger kvar ger näring och det är bara bra.

2 Klipp de växter som blommar på årsveden. Ett vanlig prydnadsväxt i den
här kategorin är syrenhortensian, som mår bra av ganska hård beskärning på våren. När man har försäkrat sig om att det sista hårda frostnätterna är passerade beskär man också rosorna. ”Klipp rosorna när björken
har musöron” (=börjar få blad), lyder tale­sättet.

3 Beskär – men rätt. Äpplen är ­generellt tåliga och kan beskäras från maj nästan ända fram till blomningen. Låt däremot bli att klippa björk, lönn, körsbärs- och ­plommonträd! De har som regel kraftig savstigning och ”blöder” helt enkelt för mycket om de beskärs den här årstiden. Körsbärs- och ­plommonträd som beskärs nu kan dessutom få ett så kallat gummiflöde både på trädet och frukterna, vilket gynnar olika svampsjukdomar. Är du osäker på beskärningen av träd eller andra växter så ta hjälp av ex expert!

4 Klipp bort resterna av fjolårets perenner. Ta bort vissnade blad och blomställningar från fjolåret så att de unga skotten syns och kan ta sig upp lättare.

5 Plocka bort lökväxternas blommor. I maj har de första lökväxterna blommat över. Ta bort blommorna, men låt bladen sitta kvar! De samlar näring till löken och bäddar för nästa vårs blomning.

6 Gödsla. När växterna i rabatter och planteringar verkligen har kommit igång – när perennernas blad blivit 7–8 centimeter långa – är det dags att gödsla. Undvik konstgödning. Satsa hellre på ko- eller hönsgödsel som berikar jorden på längre sikt.

7 Ta hand om gräsmattan. Börja med att kratta gräsmattan – det ger syre till gräsrötterna och missgynnar dessutom svampar och mossa som du förmodligen inte vill ha. Vill du göra en extra insats mot mossan kan du komplettera med gräsmattegödsel som innehåller näring och kalk.

8 Snygga till plattsättningar. Tidig vår innebär ofta att marken fortfarande är ganska hård så avvakta gärna några veckor med att sätta igång nya projekt med plattor och marksten. Däremot är det hög tid att rensa bort mossa och ogräs mellan befintliga plattor och ersätta med fogsand, som du kan köpa på exempelvis byggvaruhus.

9 Sköt om altanen. Gamla löv som får ligga mot trä lämnar märken som är svåra att få bort. Skura altanen ren och olja in den så att träet inte torkar ut.

10 Växter! Sena april är som regel lite för kall för att plantera träd, buskar eller perenner direkt i jorden. Däremot kan man sätta ut exempelvis pensé, saxifraga och primula i krukor. Senare i maj när jorden blivit lite varmare kan växterna lyftas över från kruka till rabatten, och i mitten eller slutet av maj brukar det också gå bra att plantera buskar och träd. Maj är också potatismånad. När jordtemperaturen är 8 grader eller högre kan knölarna planteras.

Elda INTE torrt gräs!

Vissa envisas fortfarande med att elda fjolårsgräs på gräsmattor och i dikeskanter och hävdar att årets gräs växer snabbare då. Det stämmer inte. Det unga gräset syns bara tydligare när det gamla torra gräset är borta. Marken tillförs nästan inget av betydelse och eldandet riskerar istället att sätta igång bränder som skadar både människor och byggnader.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 44