Kultur & nöje
Dagar på Norrdans
Fler bilder:
En ljus dag
Då ser jag Norrdans som Västernorrlands mest attraktiva och trygga arbetsplats. Vi representerar kulturer från hela världen med olika religioner, identiteter och sexualiteter
– Vår styrka är vår mångfald, säger Martin Forsberg, danschefen, som får hela världen att söka sig till danskompaniet i Härnösand.
En mörk dag
Då ser jag hur extremt tufft det är att vara professionell dansare och hitta ett jobb. Norrdans är ett unikt undantag. Intresset är stort från hela världen och söktrycket att få jobb här är enormt. I år fightas 758 proffsdansare om ett fåtal platser.
I Härnösand finns världens norra danscentrum
Norrdans är kontrasternas arbetsplats. Cirka 200 dansare från hela världen har jobbat här sedan starten 1995. Det är inte alltid så lätt att acklimatisera sig långt i norr i ett litet land som Sverige och en liten stad. Hemlängtan, långa mörka vintrar står mot jobbmöjligheter, men inför 2024 har 758 professionella dansare sökt ett fåtal danstjänster hos Norrdans.
– Och ändå har vi färre sökande än tidigare år. Vi har varit tydligare med vad vi söker för kompetens. Som mest har vi haft över 1100 sökande ett år, säger Norrdans konstnärlige ledare Martin Forsberg.
Turnédagar följer ett mönster
När ensemblen stannar till i Härnösand en novemberfredag följer Yippie med in i dansstudion på Härnösands teater. Dansarna samlas klockan 14 för att värma upp och repetera inför kvällens förställning på hemmaplan. Elva dansare från tio olika länder trängs på den lilla mattan. Aaron Vickers, som själv kommer från London, är repetitören som håller i repet.
Det är lätt att tänka på elitidrott när man ser gruppen i sina träningskläder. Som Premier League eller Duplantis. Det här är världsklass. Balans ock kroppskontroll är närmast total. Aaron höjer volymen. Rytmiska övningar följer med musiken. Dansarna tar stretching och smidighet till nya nivåer för att senare under kvällen kunna utföra koreografens idéer.
Vi pratar med dansarna Kevin och Sierra
Från världens fjärde folkrikaste land, Indonesien, kom Kevin Julianto hit 2019. Uppväxt i Jakarta med över 10 miljoner invånare, men också pluggat dans med examen från Hong Kong Academy och England. Från världens näst mest glesbefolkade land, Kanada, kommer Sierra Kellman. Två kontraster av alla som ryms inom Norrdans. Det tog ett tag för Kevin att vänja sig vid kylan, van vid tropisk värme. För Sierra var det lättare med klimatet som påminner om det kanadensiska, men hon hade aldrig varit utanför Kanada innan flytten till Härnösand för fyra månader sedan.
– När Kevin frös, fortsatte jag med min jeansjacka, säger Sierra.
Nu har de var sin lägenhet i Härnösand och gör nya upptäckter varje dag.
– I Jakarta såg jag bara bilar. Halva dagen handlade om trafikstockningar. Här ser jag skogen, naturen och har fått uppleva hur det är att bada i kallt havsvatten. I Indonesien är det alltid varmt, även i vattnet.
Sierra, en till högprofessionell dansare med universitetsexamen från Toronto Performance Dance Program och dansjobb i Montreal, två miljonstäder, ser också fördelar med småstaden.
Här finns lugnet som gör att vi kan koncentrera oss på dansen. Dagsrutinerna är dock olika för de båda dansarna. Kevin börjar med en promenad till Fyren och ett 90 minuters Yogapass innan frukost. Sierra behöver en timme bara för att vakna innan hon tar sig till gymmet och löpbandet för konditionsträning och mer smidighetsrörelser.
Frukosten tar de ihop med flera av dansarna innan det är dags för nya övningar eller packa turnéväskorna.
Höstens turné
Långtradaren fylld med teknik och scenografi, rullar 500 norrlandsmil i höst. Efter en utflykt till Stockholm är det Norrlands inland med Östersund och Lycksele, städerna Haparanda, Luleå i norr till Sundsvall i söder som är några av spelplatserna.
Norrlandspubliken ska erbjudas ett erkänt innovativt danskompani som vågar utmana både normer och former med sin repertoar. Under elva veckor har ensemblen och koreograferna tagit fram en föreställning med två verk som dansas under en kväll.
Danserna Event och Everlasting -a new love skapar dans rakt framför publiken med improvisationen som gemensamt uttryck. Föreställningen har fått lysande recensioner efter urpremiären på Norrlandsoperan och föreställningarna på Sundsvalls och Härnösands teatrar. Och föreställningen fortsätter skapa en debatt om vad samtida dans ska vara. Efter gästspelet i Stockholm så debatterar danskritikerna på Aftonbladet och Dagens Nyheter förställningen och är varandras motpoler. Så nog fortsätter Norrdans att utmana både den nationella och internationella dansscenen och dess kritiker.
Som publik och betraktare kan jag säga att flera veckor efter att ha sett föreställningen, så dansar ensemblemen fortfarande framför mina ögon. Tyngdlösa, svävande eller ogripbara i sina rörelser. Så när jag blundar kan jag framkalla vad jag sett och har kvar min upplevelse.
Danskonst extravaganza
Martin Forsberg beskriver sig själv som en Big City Boy som bor/bott i Köpenhamn med sin partner. Han är utbildad koreograf vid Den Danske Scenekunstskole och har under 17 år frilansat som koreograf. Sedan 2018 är han danschefen i Härnösand som ska locka storstädernas och världens professionella dansare att bli ”Small City Bor” och utveckla danskompaniet Norrdans. Hans andra viktiga uppdrag är att göra dansprogram och verksamhet för Barn & Unga i Västernorrland, vilket är 50 % av all Norrdans verksamhet. Han har fram till 2026 för att fortsätta lyckas innan förordnandet går ut.
– Jag älskar mitt jobb, även om jag längtar till de stora städernas upplevelser och scener ibland och kärlekspendlar till Köpenhamn, säger Martin.
– Viktigast de kommande åren är få genomföra Norrdans vision att fortsätta överraska med dans på alla möjliga scener. Vi söker upp nya platser och visar samtida dans på ICA Maxi, bibliotek, under pandemin utomhus eller på Birsta shoppingcenter. Söker publik som får en första kontakt, fortsätter en engagerad Martin.
– Vad vi behöver är stöd av politiker som intresserar sig för kultur och demokrati. Som ger barn och vuxna tillfällen att uppleva och utöva scenkonst. Förändring handlar om att se det som inte syns. Ställa frågor som: Vad gör jag inte? Vem är inte här? Det är kulturideologi och politikernas uppgift att ge människor möjlighet att utvecklas, avslutar Martin.
Jag sammanfattar och tänker att det påminner om vad Handelshögskolans rektor Lars Strannegård skrev i höstas på DN Debatt. Kultur är människans och samhällets mål. Ekonomin är medlet.
0 comments